ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Turkish Stream ανεβάζει στροφές
© Sputnik/Alexey Kudenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Turkish Stream ανεβάζει στροφές

Στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. «Θα ήταν σκόπιμο να υπογραφεί (η συμφωνία) ακριβώς κατά τη διάρκεια του διεθνούς ενεργειακού συνεδρίου», είχε πει τότε, σημειώνοντας ότι οι εργασίες που αφορούν τη σύνταξη του προσχεδίου της συμφωνίας προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

Η Άγκυρα εναποθέτει  μεγάλες ελπίδες στην επίσκεψη του Βαλντιμίρ Πούτιν. «Οι  συνομιλίες για τον Turkish Stream είχαν φθάσει έως ένα συγκεκριμένο σημείο, μετά το οποίο επί επτά μήνες όλα είχαν σταματήσει. Προσβλέπουμε σε θετικές πρωτοβουλίες  όσον αφορά τον Turkish Stream κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Πούτιν στην Τουρκία», επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.       

Η κατασκευή του  Turkish Stream  συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας  που είχε ο Ρώσος πρόεδρος  Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου. Όπως είχε αναφέρει το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς,  οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ζητήματα, που αφορούν την ανάπτυξη της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας ενόψει της επικείμενης μεταξύ τους συνάντησης στις 10 Οκτωβρίου.

Η Gazprom, εκ μέρους της σχεδιάζει να συνεχίσει τις έρευνες που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού, σε σημεία που βρίσκονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως είχε δηλώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της  Gazprom  Βιτάλι Μαρκέλοφ, η εταιρεία εξασφάλισε από την Τουρκία το μεγαλύτερο μέρος των αδειών που απαιτούνται για την κατασκευή του Turkish Stream και τώρα το έργο εισέρχεται στο στάδιο της υλοποίησής του.

Προς το παρόν γίνεται λόγος για την κατασκευή της πρώτης διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου, που θα ξεκινάει από τον σταθμό συμπίεσης «Ρούσκαγια», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Ανάπας και θα φθάνει υποθαλασσίως μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στην πόλη  Κιγίικι (Kıyıköy-  Μήδεια) που βρίσκεται  στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας  και εν συνεχεία μέσω της πόλης  Λιουλέμπουργκάς (Lüleburgaz  —Αρκαδιούπολη) έως την πόλη Ύψαλα (İpsala) στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Προβλέπεται ότι ο Turkish Stream θα έχει τέσσερις  διακλαδώσεις, οι οποίες δεν θα διασφαλίσουν μόνο την εσωτερική ζήτηση στην Τουρκία, αλλά και τη μεταφορά στα ελληνοτουρκικά σύνορα ποσότητες φυσικού αερίου που θα φθάνουν έως τα 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Η Ελλάδα εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στον Turkish Stream και σε περίπτωση που το έργο υλοποιηθεί, προσβλέπει να διασφαλίσει φτηνότερο  φυσικό αέριο και έσοδα από τη διαμετακόμισή του. Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, η Ελλάδα θεωρεί την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου επωφελή και είναι έτοιμη να συμμετάσχει σ' αυτήν. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε πει, είναι πεπεισμένη ότι η υλοποίηση του έργου θα φέρει ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσει  χιλιάδες θέσεις εργασίας.    

Ωστόσο ο Έλληνας υπουργός είχε σημειώσει πως οι συζητήσεις αναφορικά με το έργο βρίσκονται στην αρχική τους φάση και πως η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ευρώπης. Προς το παρόν είναι νωρίς να μιλάει κανείς για προθεσμίες ή για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει καμία τελική απόφαση ως προς το έργο. Η Αθήνα πάντως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην κατασκευή του.

Πρόκειται για ένα καθαρά οικονομικό έργο και η Ευρώπη δεν μπορεί να απαγορεύσει στην Ελλάδα τη διαμετακόμιση 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου, τη στιγμή που η ίδια προμηθεύεται 160 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε σε συνέντευξη του στο Ria Novosti  ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Δημήτρης Βελάνης.      

Ο ίδιος δήλωσε ότι στις συνομιλίες που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα συζήτησαν τις συγκεκριμένες παραμέτρους του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος  θα περνάει μέσω Τουρκίας και Ελλάδας για να προμηθεύει την Ευρώπη με ρωσικό φυσικό αέριο.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr