ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: η Ρωσία θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: η Ρωσία θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού

Η Μόσχα θα πράξει ότι είναι δυνατόν, για να συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Θα κάνουμε ότι είναι μπορούμε ούτως ώστε να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσης του προβλήματος», δήλωσε ο Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) της Κύπρου Αντρέα Κυπριανού.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί από τις δύο κοινότητες, χωρίς τεχνητές χρονικές οριοθετήσεις και τελεσίγραφα. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για υπόθεση των δύο κοινοτήτων, το πώς θα ζήσουν μαζί» δήλωσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος παραμένει φίλη της Ρωσίας, παρά τις γνωστές δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση.

Εκ μέρους του, ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε την Ρωσία για την στάση της στην διευθέτηση του Κυπριακού, λέγοντας ότι οι συνομιλίες αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση και στην Κύπρο υπάρχει η πεποίθηση ότι είναι ανάγκη να υπάρχει υποστήριξη στο δεδομένο ζήτημα.

Η Κύπρος διχοτομήθηκε de facto το 1974 μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή, που επακολούθησε μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στο οποίο συμμετείχαν έλληνες αξιωματικοί… Τουρκικά στρατεύματα εισέβαλλαν την νύχτα 20ης προς 21ης Απριλίου του 1974 στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους. Το 1983, στα κατεχόμενα, ανακηρύχθηκε η λεγόμενη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου', την οποία έχει αναγνωρίσει μόνο η Τουρκία. Οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου οι οποίες είχαν διακοπεί για δύο χρόνια, επαναλήφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014.

Πηγή: www.ria.ru