ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης: δεν αξίζουν δεκάρα οι δηλώσεις του Μπορίς Τζόνσον
© RIA Novosti/Ilya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσικό Υπουργείο Αμύνης: δεν αξίζουν δεκάρα οι δηλώσεις του Μπορίς Τζόνσον

Το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης σχολίασε τις δηλώσεις του βρετανικού υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέκρινε τη Μόσχα ως υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό της αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι. Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Ιγκόρ Κανασένκοφ, ζήτησε από το βρετανό υπουργό να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία.

Η αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, δέχθηκε την νύχτα της 20ης Σεπτεμβρίου πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου στη Ουρούμ ελ Κούμπρα.

Η Δύση επέρριψε την ευθύνη για ότι συνέβη στην στο συριακό στρατό και τη Μόσχα. Η Μόσχα χαρακτήρισε τις κατηγορίες αβάσιμες. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, ρωσικά αεροσκάφη δεν βρισκόντουσαν στην ζώνη των αεροπορικών επιδρομών.

Η στάση του Τζόνσον

Ο Τζόνσον, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, είπε ότι το κομβόι, βομβάρδισαν ρωσικά αεροπλάνα, υποστηρίζοντας ότι η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο σκοτάδι.

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Ρωσίας, ο Άσαντ (τα στρατεύματα του προέδρου της Συρίας) δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς στο σκοτάδι.. Όλα τα στοιχεία δείχνουν τη Ρωσία », — δήλωσε ο Τζόνσον, επικαλούμενος δορυφορικές φωτογραφίες, στις οποίες δήθεν έχει πρόσβαση ο καθένας.

Η απάντηση του Ρωσικού Υπουργείου Αμύνης

Ο Ίγκορ Κανασένκοφ παρατήρησε ότι η Μόσχα από καιρό έχει συνηθίσει την «ρωσοφοβική υστερία»που διακρίνει διάφορους εκπροσώπους του βρετανικού κατεστημένου. Χαρακτήρισε μάλιστα τις επικρίσεις του Τζόνσον «θύελλα μέσα σε ένα ποτήρι με θολό λονδρέζικο νερό».

Ο ρώσος στρατιωτικός παρατήρησε ότι οι επιθέσεις του Μπορίς Τζόνσον, είναι το τρίτο κύμα κατηγοριών που εκτοξεύονται κατά της Μόσχας. Αρχικά, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης, τις κατηγορίες διατύπωσαν «μάρτυρες —εθελοντές» οι οποίοι στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι είναι μαχητές της οργάνωσης Αλ Νούσρα (Η «Τζεμπχάτ Αλ Νούσρα είναι εκτός νόμου στη Ρωσία)

Μετά από αυτό άρχισε να μιλάει η Ουάσιγκτον για «αδιαμφισβήτητες αποδείξεις», αλλά είναι αλήθεια, είπε ο Κανασένκοφ, ότι ΄ύστερα από σύντομο διάστημα τις αναίρεσε ο πρόεδρος της επιτροπής αρχηγών γενικών επιτελείων του αμερικανικού στρατού.,

«Τώρα, τον λαμπερό ρόλο του παρουσιαστή επί σκηνής τον ανέλαβε ο Μπόρις Τζόνσον, που διαπίστωσε (με καθυστέρηση ενός μηνός) ότι ευθύνεται η Ρωσία, αφού είδε κάποιες δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες υπάρχει «ελεύθερη πρόσβαση» για τον καθένα». Κύριε Τζόνσον, μπορείτε λοιπόν να μας ανοίξετε την «ελεύθερη πρόσβαση» και να δείξετε τις φωτογραφίες αυτές και σε κανέναν άλλο;», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης.

Ο Κανασένκοφ δήλωσε επίσης ότι το πραγματικό βίντεο με την αυτοκινητοπομπή έδωσε στη δημοσιότητα μόνο ο ρωσικός στρατός. Στο βίντεο φαίνεται ότι στην αυτοκινητοπομπή υπήρχε και πυροβόλο μεγάλου διαμετρήματος.

«Κανένα ρωσικό αεροσκάφος στην περιοχή που βρίσκονταν η αυτοκινητοπομπή στο Χαλέπι δεν πετούσε. Είναι γεγονός. Και όλες οι υποτιθέμενες «αποδείξεις» στις οποίες αναφέρεστε δεν αξίζούν δεκάρα, αν κάποιος πραγματικά δεν έχει πρόσβαση σ' αυτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης

Η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Τις δηλώσεις του Τζόνσον, σχολίασε και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με την εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βρετανού ως ντροπή.

«Προφανώς ο Μπορίς Τζόνσον πέρασε από τα λόγια στα έργα και χρησιμοποίησε ένα όπλο για να απειλήσει τη Ρωσία, που λέγεται ντροπή. Πραμγατικά ντρεπόμαστε για λογαριασμό του», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Πηγή: www.ria.ru