ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πούτιν: οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος χρησιμοποιώντας τους εξτρεμιστές για τους δικούς τους σκοπούς
© Sputnik/Dmitriy Vinogradov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος χρησιμοποιώντας τους εξτρεμιστές για τους δικούς τους σκοπούς

Οι προσπάθειες που κάνει η Ουάσιγκτον να αποχαρακτηρίσει από τρομοκρατική ως μη τρομοκρατική την εκτός νόμου οργάνωση «Τζεμπάτ Αλ Νούσρα» (Μέτωπο Αλ Νούσρα» σ.σ) προκαλούν την απογοήτευση και έκπληξη της Μόσχας. Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος, με το να επιχειρούν να αξιοποιήσουν την παρουσία των εξτρεμιστών για πολιτικούς σκοπούς, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν θα μπορούν στη συνέχεια να τους συγκρατήσουν, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1.

Όπως δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος οι αμερικανοί παραβίασαν τις συμφωνίες για την εκεχειρία στη Συρία, οι οποίοι χαρακτήρισαν την δική τους αεροπορική επιδρομή ως λάθος, την στιγμή που κάποιος στρατιωτικός τους, είχε δηλώσει ότι την προετοίμαζαν αρκέτες μέρες.

Ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε, ότι η «Τζεμπάτ Αλ Νούσρα» που ελέγχει στην κατάσταση στο Χαλέπι, θεωρείτο πάντα πτέρυγα της Αλ Κάιντα, και είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ.

«Αυτό που απλά μας απογοητεύει και μας εκπλήσσει είναι ότι οι αμερικανοί εταίροι μας στην Ουάσιγκτον, ούτως ή άλλως, προσπαθούν να την αποχαρακτηρίσουν από τρομοκρατική οργάνωση σε μη τρομοκρατική. Και θα σας πως γιατί. Νομίζω, ότι οι εταίροι μας διαρκώς επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτική ισχύ αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εξτρεμιστών για να πετύχουν τους πολιτικούς σκοπούς τους, και στην δεδομένη περίπτωση για να καταπολεμήσουν τον πρόεδρο Άσαντ και την κυβέρνηση του, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι δεν θα καταφέρουν να τους χαλιναγωγήσουν και να τους υποχρεώσουν να ζήσουν στη συνέχεια με βάση τους κανόνες του πολιτισμού» δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Επεσήμανε επίσης, ότι οι ΗΠΑ συστηματικά συμφωνούν με το ότι είναι αναγκαίο να γίνει διαχωρισμό στη Συρία μεταξύ της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης και των τρομοκρατών, ωστόσο από μήνα σ ε μήνα τίποτα δεν συμβαίνει.

«Επανειλημμένα είχαμε συμφωνήσει με τους αμερικανούς ότι θα ξεχωρίσουν την «Τζεμπάτ Αλ Νούσρα» και παρόμοιες με την «Τζεμπάτ Αλ Νούσρα» οργανώσεις από το λεγόμενο υγιές τμήμα της αντιπολίτευσης και θα το κάνουν και στο Χαλέπι. Και συμφωνούν μαζί μας ότι αυτό πρέπει να γίνει. Και πολύ περισσότερο που συμφωνούμε να γίνει αυτό σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Τίποτα δεν τηρείται! Από μήνα σε μήνα!» δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Είπε μάλιστα ότι επέμενε πως αρχικά πρέπει να λυθεί το ζήτημα τους διαχωρισμού της «Τζεμπάτ-Αλ-Νούσρα» και άλλων τρομοκρατών από το υγιές τμήμα της αντιπολίτευσης, αλλά οι αμερικανοί επέμεναν, ότι αρχικά πρέπει να επιτευχθεί η εκεχειρία και εν συνεχεία θα ασχοληθούν με τον διαχωρισμό των τρομοκρατών από τους μη τρομοκράτες. Τελικά η Μόσχα συμφώνησε και στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η εκεχειρία, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου η αμερικανική αεροπορία κατάφερε ένα πλήγμα κατά του συριακού στρατού με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 80 άνθρωποι, παρατήρησε ο ρώσος πρόεδρος. Επέστησε επίσης την προσοχή στο ότι, εκείνη ακριβώς τη ίδια στιγμή, αμέσως μετά την αεροπορική επιδρομή το «Ισλαμικό Κράτος» ξεκίνησε την αντεπίθεση σ αυτό το τμήμα.

«Οι αμερικανοί μας εταίροι μου είπαν ότι ήταν ένα λάθος πλήγμα. Είναι αλήθεια όμως ότι από αυτό το λάθος σκοτώθηκαν 80 άνθρωποι. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, είναι ασφαλώς, ότι επίσης τυχαία το «Ισλαμικό Κράτος» πέρασε σε αντεπίθεση μετά από αυτή την αεροπορική επιδρομή. Την ίδια στιγμή σε κατώτερο επίπεδο, σε επιχειρησιακό, ένας αμερικανός στρατιωτικός δήλωσε ευθέως, ότι προετοίμαζαν αυτή την επιδρομή μερικές μέρες. Πώς μπόρεσαν να κάνουν λάθος, αν την προετοίμαζαν, πως είναι δυνατό να γίνει αυτό; Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι συμφωνίες για την εκεχειρία αθετήθηκαν από την άλλη πλευρά και όχι από εμάς», δήλωσε ο Πούτιν.

Πηγή: www.ria.ru