ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πολεμικά του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας καταπλέουν στη Μεσόγειο
© Sputnik/Vitaliy Ankov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικά του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας καταπλέουν στη Μεσόγειο

Ομάδα πολεμικών πλοίων υπό το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» και το πυρηνοκίνητο καταδρομικό «Πιότρ Βελίκι» («Μέγας Πέτρος»), στις 15.00 ώρα Μόσχας ξεκίνησε την αποστολή της με προορισμό τη Μεσόγειο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας.

«Σύμφωνα με το πρόγραμμα πολεμικής ετοιμότητας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας στις 15 Οκτωβρίου, στις 15.00 ώρα Μόσχας ξεκίνησε η αποστολή της ναυτικής μοίρας με επικεφαλής ρωσικό αεροπλανοφόρο του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας, σε περιοχές του Βορειοανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Στην μοίρα συμμετέχουν το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Κουζνετσόφ», το βαρύ πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό «Μέγας Πέτρος», τα δύο ανθυποβρυχιακά πλοία «Σεβεραμόρσκ» και «Αντιναύαρχος Κουλακόφ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σκοπός της αποστολής είναι "να διασφαλισθεί η παρουσία σε σημαντικές περιοχές των Ωκεανών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας", επισημαίνει το γραφείο τύπου.

Η αεροπορική πτέρυγα του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» απαρτίζεται από αεροσκάφη Su33 και Su 25, καθώς και ελικόπτερα Ка-27/Ка29. Επί του παρόντος, στο αεροπλανοφόρο πραγματοποιεί δοκιμαστικές πτήσης η νεοσυσταθείσα μοίρα που αποτελείται από μαχητικά MIG-29K και ελικόπτερα Ka-52K.

Εκτός των άλλων, το βαριά εξοπλισμένο αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος του Στόλου της Σοβιετικής Ένωσης Κουζνετσόφ», φέρει πυραύλους κατά πλοίων του συστήματος «Granit» (12 εκτοξευτήρες πυραύλων κάτω από πρωραίο άκρο του καταστρώματος πτήσης) αντιαεροπορικά συστήματα «Κινζάλ» (4 συστοιχίες με 192 πύραυλους) και «Κόρτικ» (8 συστοιχίες 256 πύραυλοι και 48.000 βλήματα).

Το μήκος του καταστρώματος του ρωσικού αεροπλανοφόρου είναι 306 μέτρα, το πλάτος του είναι 75 μέτρα. Το αεροπλανοφόρο έχει εκτόπισμα 60.000 τόνων, μέγιστη ακτίνα πλεύσης 8.417 μίλια(περισσότερα από 15.000 χιλιόμετρα). Το πλήρωμα του αποτελείται από 1960 άτομα, μεταξύ των οποίων 518 αξιωματικοί και 210 υπαξιωματικοί.

Πηγή: www.ria.ru