ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γ.Γ. Του ΟΑΣΕ για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ
© Sputnik/Kirill Kallinikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ.Γ. Του ΟΑΣΕ για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε και το ΝΑΤΟ

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ υιοθετώντας τις στρατηγικές τους δεν ενέταξαν την Ρωσία στην διαδικασία αυτή, με αποτέλεσμα να περιπλακούν  οι μεταξύ τους σχέσεις και να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ότι συνιστά απειλή", ήταν η άποψη που διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) Λαμπέρτο Ζανιέρ.

«Έχουμε να κάνουμε με την διεύρυνση  των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών και με τις σχέσεις με τη Ρωσία, που προέκυψαν από την διεύρυνση αυτή. Στην πραγματικότητα και η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ είχαν επικεντρωθεί στις στρατηγικές τους, όμως χωρίς να επιδιώξουν μια ισότιμη συμμετοχή της Ρωσίας στην διαδικασία αυτή. Σε τελική ανάλυση, αντιλήφθηκαν ότι η διαδικασία αυτή  επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις αυτές με τη Ρωσία», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, μιλώντας στο φόρουμ  AlpEuregio, στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Αυστρίας.        

Ο κ. Ζανιέρ υπογράμμισε ότι "αν μιλήσετε και με τη Ρωσία και με μερικούς φοβισμένους γείτονες της, θα διαπιστώσετε, ότι είναι δύσκολο να αναθεωρηθεί αυτή η αντίληψη".

«Και οι δύο πλευρές μιλούν για απειλή. Η Ρωσία λέει ότι απειλείται από την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενώ μερικά μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι απειλούνται από τη Ρωσία. Και με μια τέτοια  κατάσταση είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς», δήλωσε ο κ. Ζανιέρ.

Πηγή: www.ria.ru