ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσία:Αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία:Αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις

"Η Ρωσία θα βρει αποτελεσματικά μέτρα ως απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αρκετά οδυνηρά για την Ουάσιγκτον", δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, μιλώντας στην συνεδρίαση της Ρωσικής Δούμας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η ακύρωση της συμφωνίας που υπήρχε με τις ΗΠΑ και αφορά τον εμπλουτισμό του πλουτωνίου. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αυτή τη στιγμή στον αμερικανικό κατάλογο των κυρώσεων υπάρχουν 281 νομικά πρόσωπα από τη Ρωσία και 81 κυβερνητικά στελέχη  που εκπροσωπούν διάφορους τομείς (μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμα).

''Εάν οι ΗΠΑ «ενάντια στην κοινή λογική και πρακτική», αποφασίσουν να διευρύνουν τις κυρώσεις τότε, «στο οπλοστάσιο μας θα βρεθούν μέτρα, τα οποία θα αποβούν αρκετά οδυνηρά» για τη Ουάσιγκτον'', ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών. «Πριν απ' όλα, σε ό,τι αφορά την αμερικανική θέση στον κόσμο και την αμερικανική πολιτική στην ρωσική και ευρωπαϊκή της κατεύθυνση γενικά», διευκρίνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι "η Μόσχα δεν θα αποδεχθεί την σημερινή πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης".  

Υπογράμμισε δε, ότι, "η Μόσχα είχε πάντα την δυνατότητα να πάρει ασύμμετρα μέτρα, ωστόσο οι ρωσικές απαντήσεις, είναι αυστηρά ανάλογες και τμηματικές, και αυτές είναι «ακριβώς απαντήσεις»".    

Ο Ριάμπκοφ αναφερόμενος σε δηλώσεις που έχουν γίνει  επανειλημμένα, σύμφωνα με τις οποίες  τα απαντητικά μέτρα δεν είναι επαρκώς αποδοτικά, επειδή δεν υπάρχουν αμερικανοί που να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και ιδιοκτησία στην Ρωσία, είπε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. «Υπάρχουν και λογαριασμοί και ιδιοκτησία, ανάλογα μέτρα μπορούν να υπάρξουν και μπορεί να αποδειχθούν στη συνέχεια εξαιρετικά οδυνηρά, ακόμη και αν φαίνονται άψυχα δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός.     

Αναφερόμενος στην ακύρωση της συμφωνίας που αφορά το πλουτώνιο, παρατήρησε, ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Ευρώπη, συνιστούν για την Μόσχα λόγους, που την ωθούν να συμπεράνει ότι με τους σκοπούς αυτούς μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 62 της Συνθήκης της Βιέννης.      

«Το κύριο παρόλα αυτά είναι ότι πρέπει να ειπωθεί στις ΗΠΑ με σκληρό τρόπο, ότι η αντιρωσική τους πολιτική είναι απολύτως μη αποδεκτή», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.

Ο ίδιος προσέθεσε, ότι "η σημερινή πολιτική της Ουάσιγκτον έγινε ακόμη πιο υπεροπτική και περιορίζεται στις προσπάθειες να υπαγορεύει την  βούληση της σε άλλες χώρες, αλλά στις σχέσεις της με τη Ρωσία είναι καταδικασμένη εκ των προτέρων να αποτύχει". «Για τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου και για τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σχέσεις με τη Ρωσία, ευθύνεται μόνο ο Λευκός Οίκος» κατέληξε ο Ρώσος υφυπουργός.          

Η Ρωσική Δούμα ενέκρινε με 445 ψήφους και μια αποχή τον νόμο, βάσει του οποίους αίρεται η ισχύς της συμφωνίας που είχε υπογραφεί με τις ΗΠΑ το 2000 για τον εμπλουτισμό πλουτωνίου.

Πηγή: www.ria.ru