ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Γ.Κασουλίδης θα συζητήσει τις προοπτικές επιστροφής της Ρωσίας στην ΚΣΣΕ
© Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ.Κασουλίδης θα συζητήσει τις προοπτικές επιστροφής της Ρωσίας στην ΚΣΣΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης θα επισκεφθεί την 1η Νοεμβρίου την Μόσχα και θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μεταδίδει το Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου, στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών, εκτός των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο και τις διμερείς σχέσεις, θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η προοπτική της επιστροφής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας (της Ρωσίας) στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης «είναι στον αέρα» και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ανησυχία του για μία ενδεχόμενη έξοδο της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι' αυτό — σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό τηλεγράφημα — και ζήτησε από τον κ. Κασουλίδη ως ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης να συζητήσει το θέμα με τον κ. Λαβρόφ.

Διπλωματικές πηγές λένε, επίσης, ότι, της πολιτικής των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας «ηγείται» η Μεγάλη Βρετανία έχοντας την υποστήριξη της Σουηδίας, Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής.

Στο διάστημα 2014 και 2015 η ΚΣΣΕ, εξαιτίας της στάσης της Ρωσίας στο ζήτημα της Κριμαίας υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο αφαίρεσε από τη Ρωσία το δικαίωμα της ψήφου στις συνεδρίες της ολομέλειας, των δικαίωμα της συμμετοχής στις δραστηριότητες των καταστατικών οργάνων καθώς και το δικαίωμα να συμμετέχει στους παρατηρητές εκλογών. Η Ρωσία αποφάσισε να μην στείλει, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, τα απαιτούμενα έγγραφα για τη επικύρωση των δικαιοδοσιών της αντιπροσωπείας της. Η Μόσχα πάντως, δεν αρνήθηκε, με αφορμή την 20η επέτειο από την ένταξη τής στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γενικά την συνεργασία με το Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Βιτσισλάβ Βαλόντιν στις 20 Οκτωβρίου δήλωσε, ότι η αντιπροσωπεία της Ρωσίας ενδέχεται να επιστρέψει στην ΚΣΣΕ, αλλά μόνο σε περίπτωση, που δεν θίγονται τα δικαιώματα της, που μπορεί να διατυπώνει την άποψη της και να ψηφίζει.

Πηγή: www.ria.ru