ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρ. Πρόντι: “Δεν υπάρχει επαρκής διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ”
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Πρόντι: “Δεν υπάρχει επαρκής διάλογος μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ”

Επί του παρόντος στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, δεν επαρκεί ο πολιτικός όπως και ο οικονομικός διάλογος, ωστόσο και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του ιδρύματος Διεθνούς Συνεργασίας Ρομάνο Πρόντι.

Μιλώντας στο 5ο Ευρασιατικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Βερόνα, ο Ιταλός πολιτικός υπογράμμισε ότι, οι σχέσεις «ποτέ άλλοτε δεν είχαν φθάσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο»  

«Η σημερινή κατάσταση με ανησυχεί ιδιαίτερα. Θυμίζει παλιές εποχές, τις οποίες δεν νοσταλγώ. Επί του παρόντος δεν επαρκεί ο οικονομικός και πολιτικός διάλογος μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε μάλιστα, ότι το υφιστάμενο καθεστώς των κυρώσεων δεν βλάπτει μόνο τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας αλλά και άλλων χωρών, της Λευκορωσίας, της Αρμενίας και του Καζαχστάν.

«Οι εξαγωγές από το 2013 έως το 2016 από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ευρασία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εταίρος μας μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, έπεσαν από τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια στα 84 δισεκατομμύρια» υπογράμμισε ο Πρόντι.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνούς Συνεργασίας, θεωρεί ότι ήρθε η στιγμή που πρέπει να βρεθεί τρόπος για συμβιβασμούς, ώστε να αποκατασταθούν οι σχέσεις.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε απ' τη αρχή, ακόμη και μέσα σε τέτοιες περίπλοκες συνθήκες. Αυτό είναι προς όφελος τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Πρόντι.

Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, ο Πρόντι θεωρεί ότι δεν θα ήταν άσχημο να διοργανωθεί μια συνδιάσκεψη για να συζητηθούν οι θέσεις επί των ζητημάτων και να αναζητηθεί διέξοδος από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, στην οποία θα μπορούσαν να συναντηθούν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.

«Θα έλεγα πως είναι μια έξυπνη πρωτοβουλία» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Πηγή: www.ria.ru