ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικό ΥΠΕΞ: “Εγκληματικά τα σχέδια να αφεθούν οι ισλαμιστές μαχητές από τη Μοσούλη για να πάνε στη Συρία”
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσικό ΥΠΕΞ: “Εγκληματικά τα σχέδια να αφεθούν οι ισλαμιστές μαχητές από τη Μοσούλη για να πάνε στη Συρία”

"Το να σταλούν οι μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος" (σ.σ. είναι εκτός νόμου στην Ρωσία) από την ιρακινή πόλη Μοσούλη στην Συρία, θα ήταν έγκλημα", δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θεωρούμε αντιπαραγωγικά τα σχέδια να σταλούν οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» που εγκλωβίστηκαν στην Μοσούλη προς την κατεύθυνση της Συρίας. Αυτό είναι απλώς έγκλημα. Πράγματι, αν κατευθυνθούν στη Συρία, θα ενταχθούν στα ένοπλα τμήματα των τζιχαντιστών, που μάχονται ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις, τα οποία μετά από τη αντιτρομοκρατική επιχείρηση σαφώς κατακερματίσθηκαν. Αυτή η γραμμή είναι εντελώς υποκριτική και υποσκάπτει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να υπάρξει συντονισμός στον ασυμβίβαστο πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, που διεξάγεται στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» υπογράμμισε η Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην Μόσχα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα υποστηρίζει τις ενέργειες της ιρακινής κυβέρνησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης από τους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους», στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Υποστηρίζουμε τις αποφασιστικές πρωτοβουλίες της ιρακινής ηγεσίας στο πόλεμο που διεξάγει κατά της τρομοκρατίας του ''Ισλαμικού Κράτους'', για την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Παράλληλα, τονίζουμε την σημασία της λήψης μέτρων για την προστασία των κατοίκων της και της αρωγής όσων αποφάσισαν να την εγκαταλείψουν, κατά την διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης σε μια πόλη με ενάμιση εκατομμύριο πληθυσμό», ανέφεε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στρατιωτική διπλωματική πηγή στη Μόσχα, είχε δηλώσει στο Ria Novosti, ότι "οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να δώσουν στους μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» τη δυνατότητα της ασφαλούς εξόδου από την ιρακινή πόλη Μοσούλη πριν αρχίσει η έφοδος των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας". Σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω πηγής, "το αμερικανικό —σαουδαραβικό σχέδιο, προβλέπει επίσης τη μεταφορά, 9 χιλιάδων και πλέον μαχητών από τη Μοσούλη στα ανατολικά της Συρίας για να επιτεθούν στις ελεγχόμενες από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας πόλεις, Παλμίρα και Ντείρ-εζ-Ζορ".

Πηγή: www.ria.ru