ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Σταϊνμάιερ κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στην Ρωσία εξαιτίας της Συρίας
© Sputnik/Mikhail Markiv
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σταϊνμάιερ κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στην Ρωσία εξαιτίας της Συρίας

Ο γερμανός  υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τάχθηκε κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Χαλέπι, επειδή κάτι τέτοιο, κατά την άποψη του γερμανού διπλωμάτη, θα επιδείνωνε  την εξεύρεση λύσης στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή.  

«Σε σχέση με την ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία, οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς λειτουργούν εξαιρετικά ανασταλτικά και δεν μπορούν να  δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, αντίθετα μπορούν να θέσουν τέλος στις διαπραγματεύσεις, οι  οποίες μας είναι αναγκαίες» δήλωσε ο Σταϊνμάιερ  σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. 

Ο ίδιος επισήμανε ότι, "στη Συρία πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να κάνουμε για τους αμάχους ιδιαίτερα στο Χαλέπι". Αναφέρθηκε δε, επανειλημμένως, στην δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων και την επίτευξη εκεχειρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.   

Οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην συνάντηση κορυφής  που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες δεν υιοθέτησαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Συρίας. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούν με τους ευρωπαίους εταίρους τους και τις κυβερνήσεις στην περιοχή, το πώς θα αντιταχθούν στις ενέργειες της Μόσχας, ενώ συζητούν και την επιβολή νέων κυρώσεων.   

Οι χώρες της Δύσης θεωρούν  την Μόσχα και τη Δαμασκό ως υπαίτιους για τους βομβαρδισμούς  αμάχων και θέσεων της ένοπλης αντιπολίτευσης. Η Συρία και η Ρωσία, επιμένουν ότι πλήττουν μόνο τρομοκράτες και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι δεν ασκούν καμία επιρροή στα ένοπλα τμήματα της «μετριοπαθούς αντιπολίτευσης» και δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τους εξτρεμιστές.  

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να λύσουν τα συγκεκριμένα προβλήματα, επιβάλλοντας περιορισμούς κατά της Μόσχας και της Συρίας, αλλά με αυτά που κάνουν υιοθετούν απλά την πολιτική περιορισμού της Ρωσίας και της ανάπτυξης της.

Πηγή: www.ria.ru