ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης”
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης”

"Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης αντί να την στριμώχνουν στη γωνία», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γερμανός διεθνολόγος Γκίλμπερντ Γκόρνικ.

«H Ελλάδα εγκαταλείφθηκε στη μοίρα της στο προσφυγικό από την Ευρώπη και τη Γερμανία. Έπρεπε εξαρχής να βοηθηθεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό δράμα" και οι κανόνες του Δουβλίνου «είναι σε βάρος των Ελλήνων και πρέπει να αλλάξουν», επισημαίνει στησυνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, Γκίλμπερντ Γκόρνικ.

«Το διεθνές δίκαιο διέπεται από την αρχή της κυριαρχίας, η οποία επιτρέπει σε αυτά και μόνο να αποφασίσουν ποιους θα δεχτούν και ποιους όχι, πότε θα τους απελάσουν και ποιους θα εκδώσουν», σημειώνει ο Γερμανός καθηγητής, ενώ αναφέρει ότι ειδικά στη Γερμανία οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν ατομικά άσυλο και δικαστικά. «Πρόκειται για ένα δικαίωμα το οποίο θεμελιώθηκε συνταγματικά από την μεταπολεμική, δημοκρατική Γερμανία ως έκφραση ευγνωμοσύνης για τη χορήγηση ασύλου σε αντιπάλους του ναζισμού, όπως λ.χ. Οτόμας Μαν και ο Αϊνστάιν από χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Μ. Βρετανία», όπως εξήγησε.

Χαρακτηρίζει μεγάλο λάθος των Ευρωπαίων στο προσφυγικό ότι «κλείναμε τα μάτια» και τονίζει πως η βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής από την ΕΕ «έπρεπε να έχει δοθεί πολύ πριν, αλλά έστω και την ύστατη ώρα πρέπει να ξεκινήσει», διότι όπως εκτιμά «η Ευρώπη απειλείται από την μεγαλύτερη κρίση του αιώνα». «Υπήρχε ένα είδος εφησυχασμού και κάποτε ξύπνησαν όλοι όταν είδαν τις χιλιάδες των προσφύγων να καταφτάνουν.Αρχικά έγιναν δεκτοί στη Γερμανία με μεγάλη εγκαρδιότητα. Όμως, αν πρέπει να δεχόμαστε όλους τους πάσχοντες του κόσμου, τότε θα πρέπει να το κάνουμε για 5,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.Τόσοι είναι όσοι υποφέρουν σε όλο τον κόσμο, και η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει».

Ο Γερμανός διεθνολόγος δεν θεωρεί δίκαιο να απελαθούν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες οι οποίοι δεν θα πάρουν άσυλο στη Γερμανία, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ: «Δεν είναι δυνατόν να μετατεθεί όλο το βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού στους ώμους της Ελλάδας και της Ιταλίας. Και δεν το λέω αυτό επειδή είμαι φίλος της χώρας σας, αλλά διότι είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το οποίο δεν το επιτρέπει. Ορισμένοι κοιτάνε απλώς το πρόβλημα και στρουθοκαμηλίζουν». Πιστεύει, όμως, ότι «κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει» και προτείνει «αλλαγές στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα».

Για την οικονομική πίεση που ασκείται στην Ελλάδα μεσούσης και της προσφυγικής κρίσης έχει τη γνώμη ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι ο προμαχώνας της Ευρώπης αντί να την στριμώχνουν στη γωνία».

Για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία και τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν, ο Γερμανός καθηγητής είπε: «Ο Ερντογάν είναι παράλογος, πάσχει από μεγαλομανία, είναι άρρωστος και γι΄ αυτό επικίνδυνος. Δεν υπάρχουν ιστορικά θεμελιωμένες αξιώσεις στο διεθνές δίκαιο, αυτά είναι αστειότητες ενός επικίνδυνου μεγαλομανή. Τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και επομένως τα χωρικά της ύδατα εκτείνονται αναλόγως. Η Ελλάδα έχει επίσης το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια μονομερώς,οπότε αν δει κανείς τον χάρτη το Αιγαίο είναι ελληνικό. Τελεία και παύλα. Όλα τα νησιά είναι ελληνικά και υπάρχουν ορισμένες δίοδοι για τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Αυτό είναι όλο».

Τέλος, για τoν ισχυρισμό της Άγκυρας ότι δεν δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να δεχτεί να είναι το Αιγαίο "ελληνική λίμνη", ο Γκίλμπερντ Γκόρνικ εκφράζει την απορία του: «Μα τότε θα έπρεπε να αλλάξουν και τα σύνορα της Ελβετίας ώστε να αποκτήσει θάλασσα ή της Αυστρίας (σ.σ. Η οποία είχε διέξοδο στη θάλασσα επί Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας). Τα σύνορα δεν αλλάζουν είτε έχει υπογράψει κανείς τη σύμβαση για το δίκαιο τη θάλασσας είτε όχι. Κανείς δεν θα διανοούνταν να κάνει πόλεμο γι΄ αυτό. Θα μπορούσε μάλιστα να αντιτείνει κανείς στους Τούρκους ότι οι Έλληνες βρίσκονταν στις ακτές της Ιωνίας επί 2.500 χρόνια και να εγείρει αξιώσεις, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τα σύνορα της Τουρκίας βρίσκονται κάπου μεταξύ Μογγολίας και Κιργιστάν ή της Τσετσενίας και θα όφειλαν επομένως να επιστρέψουν σε αυτά. Εξάλλου ένας ολόκληρος μεγάλος πολιτισμός στις μικρασιατικές ακτές ήταν ελληνικός. Η Πέργαμος δεν ήταν τουρκική».

O Γκίλμπερντ Γκόρνικ παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Διεθνούς Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου με θέμα «Νομικές Πτυχές στην Αντιμετώπιση της Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Κρίσης», την οποία συνδιοργάνωσε το Ίδρυμα Konrad Adenauer στην Ελλάδα. Ο Γερμανός καθηγητής εξέφρασε προσωπικές απόψεις, που δεν αντιπροσωπεύουν όμως το — προσκείμενο στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (CDU)- Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Αντώνης Πολυχρονάκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ