ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: «H μέθη από το γκλομπ με τις κυρώσεις» υποχωρεί και αρχίζει η νηφάλια προσέγγιση
© Sputnik/Evgeniy Biyatov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: «H μέθη από το γκλομπ με τις κυρώσεις» υποχωρεί και αρχίζει η νηφάλια προσέγγιση

Η Ρωσία χαιρετίζει τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, καθώς ο οικονομικός αποκλεισμός που επέβαλε η Αμερική κατά της Κούβας έδειξε πόσο αβάσιμες ήσαν οι οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

«Η Ρωσία χαιρετίζει τις όποιες πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των ΗΠΑ. Όμως, επισημαίνουμε, όπως και η κουβανική ηγεσία, πως η εξομάλυνση προς το παρόν, θέλει πολύ για να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «ο εμπορικός και οικονομικός αποκλεισμός, ουσιαστικά, διατηρείται, όπως διατηρείται και η αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο, ενάντια στη θέληση της κουβανικής ηγεσίας». «Ο αποκλεισμός παραμένει, ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια ανάλογη απόφαση στο Κογκρέσο, αλλά ήδη, ο ίδιος, παραδέχθηκε την πλήρη αποτυχία αυτού του αποκλεισμού», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Είμαστε της άποψης ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να φθάσει έως το τέλος… Εμείς, ήδη επί πολλά χρόνια μαζί με την Κούβα και τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΟΗΕ υποστηρίζουμε το ψήφισμα που θεωρεί ανεπίτρεπτο τον εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας. Το ψήφισμα αυτό γίνεται αποδεκτό, παρά την άρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες σε πλήρη απομόνωση, χωρίς να λαμβάνονται υπ όψιν οι δύο-τρεις αντιπροσωπείες, ψηφίζουν κατά. Η συνέπεια της διεθνούς κοινότητας διαδραμάτισε τον δικό της ρόλο, σ΄ αυτό που βλέπουμε σήμερα», ανέφερε ο ίδιος.

Κατά την εκτίμηση του Λαβρόφ, «παρόμοια θα είναι και η τύχη που θα έχουν και οι άλλες μονομερείς κυρώσεις, οι οποίες επιβάλλονται έναντι της διπλωματίας».

«Όταν υπάρχουν χώρες που θεωρούν ότι μπορούν να επιτυγχάνουν τους στόχους τους με οποιαδήποτε μέσα, δεν τους εξυπηρετεί να χρησιμοποιούν τη διπλωματία, αρχίζουν να κουνάνε το γκλοπ με τις κυρώσεις. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, οι Ευρωπαίοι γείτονες μας υιοθετούν τη νοοτροπία αυτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως αυτή η μέθη αρχίζει σταδιακά να παραχωρεί τη θέση της στη νηφάλια προσέγγιση, που λέει ότι παρόμοιες ενέργειες είναι εντελώς αβάσιμες και αντίκεινται στη νομιμότητα».

Οι ΗΠΑ και η Κούβα στα τέλη του 2014 ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν να εργάζονται για τη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων τους. Στο διάστημα που πέρασε, οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις, ενώ την Αβάνα επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ μετρίασαν ορισμένες κυρώσεις που είχαν επιβάλει στην Κούβα, παρότι το εμπάργκο που υπήρχε ήδη για μισό και πλέον αιώνα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Πηγή: www.ria.ru