ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. Γκλέμποβα: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής της Rossotrudnichestvo
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Γκλέμποβα: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της προσοχής της Rossotrudnichestvo

Η σύσφιξη των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών, των Συμπατριωτών Κατοίκων Εξωτερικού και τη Διεθνή Ανθρωπιστική Συνεργασία (Rossotrudnichestvo), είχε δηλώσει η διευθύντρια της υπηρεσίας Λιουμπόφ Γκλέμποβα, στο φόρουμ διαπεριφεριεακής και διαδημοτικής συνεργασίας που έιχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Η Ελλάδα απολαμβάνει της ιδιαίτερης προσοχής της Rossotrudnichestvo, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκλέμποβα, προσθέτοντας ότι, οι ελληνορωσικές σχέσεις διακρίνονται από ένα θετικό υπόβαθρο.

"Η Ελλάδα επιδείκνυε πάντα ενδιαφέρον για τη Ρωσία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη ρωσική γλώσσα, τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων των διαφόρων τύπων και τις διαπροσωπικές επαφές, ανταλλαγές νέων, τον προσκυνηματικό τουρισμό κλπ" επισήμανε. Σύμφωνα με την ίδια, το φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, δείχνει το πόσο σημαντικό είναι σήμερα να υπάρχουν απευθείας επαφές μεταξύ των ανθρώπων των πόλεων και των περιφερειών, ώστε να υπάρχει μια ζωντανή εικόνα για τις πολιτικές διεργασίες που συντελούνται στις χώρες μας.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, η κ. Γκλέμποβα σημείωσε ότι, παγκοσμίως αυτή την στιγμή, υπάρχουν περισσότερα από 6 χιλιάδες κέντρα βασικής εκπαίδευσης και μελέτης της ρωσικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Η Rossotrudnichestvo- σημείωσε- δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του έργου αυτών των κέντρων, στο επίπεδο της κατάρτισης των εκπαιδευτικών, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την εισαγωγή στις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους διδασκαλίας. Η ίδια επεσήμανε ότι, πρέπει να αλαλάξει η αντίληψη που έχουν οι ρωσόφωνοι ομογενείς του εξωτερικού για τη σημερινή ρωσική πραγματικότητα, όπως και να αναβαθμισθεί το επίπεδο των διαφόρων προγραμμάτων που τους αφορούν ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με το επίπεδο των αντίστοιχων προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην σημερινή Ρωσία. «Δεν πρέπει κανείς απλώς να δίνεις σε κάποιον το ψάρι αλλά να τον μάθεις να ψαρεύει», δήλωσε η ΄Γκλέμποβα επικαλούμενη την λαϊκή σοφία.

Επιπλέον, η Υπηρεσία εργάζεται συστηματικά, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων στα πεδία της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας και συμβάλλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των ρωσικών πανεπιστημίων με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλων χωρών. Από το 2012 τα ρωσικά ΑΕΙ συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, ενώ φοιτά σ' αυτά ένα ποσοστό της τάξεως του 5% ξένων φοιτητών. Η Rossotrudnichestvo, συμβάλλει στο να αναπτυχθεί η συνεργασία αυτή με τα ξένα πανεπιστήμια.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη Ρωσία — είπε η κ. Γκλέμποβα — αντανακλάται στην ανάπτυξη των σχέσεων σε ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο με δήμους, πανεπιστήμια, σχολεία, εταιρείες, μουσεία, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Η ίδια, αναλύοντας την αποστολή της Υπηρεσίας τόνισε πως η Rossotrudnichestvo εστιάζει την προσοχή της σε θέματα ενίσχυσης των σχέσεων της Ρωσίας με όλες τις χώρες — στο επίπεδο αρμοδιότητας της Υπηρεσίας — και τη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορείς να απαγορεύσεις στους ανθρώπους να επικοινωνούν μεταξύ τους».