ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Καποδίστριας πρωτοστάτησε στη σύναψη επίσημων σχέσεων Ελλάδας -Ρωσίας
© Anna Biyatova
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Καποδίστριας πρωτοστάτησε στη σύναψη επίσημων σχέσεων Ελλάδας -Ρωσίας

Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην σύναψη επίσημων σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας, πριν από 188 χρόνια, το 1828, υποδηλώνει και η αναθηματική πλάκα που τοποθετήθηκε στην οικία του πρώτη κυβερνήτη της Ελλάδας στον Πόρο.

Η πλάκα τοποθετήθηκε στην οικία του Ιωάννη Καποδίστρια, όπου στις 17 Σεπτεμβρίου 1828 ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας δούκας Μαρκ Νικολάγιεβιτς Βούλγαρης επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον πρώτο Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, όπως αναφέρεται σε έκθεσή του με ημερομηνία 18 Σεπτεμβρίου 1828, με την οποία ενημερώνει τον υπεύθυνο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αντικαγκελάριο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Καρλ Νεσελρόντε.

Στα διαπιστευτήρια του Βούλγαρη αναγραφόταν "συνάπτονται επίσημες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας". Σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων διπλωματών στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, "την εποχή εκείνη η Ελλάδα δεν ήταν αναγνωρισμένη σαν κράτος και γι' αυτό τον λόγο στο έγγραφο αναφερόταν με σαφήνεια η σύναψη επίσημων κι όχι των διπλωματικών σχέσεων".

Στην πραγματικότητα, "επρόκειτο για την αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους από τη Ρωσία σε αντίθεση με άλλους συμμάχους, ιδιαίτερα της Μ. Βρετανίας οι οποίοι για αρκετό διάστημα απέφευγαν την επίσημη διαπίστευση των εκπροσώπων τους και την αναγνώριση της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους".

Ένα χρόνο αργότερα, με βάση τη Συνθήκη της Αδριανουπόλεως που υπεγράφη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο σουλτάνος αναγνώρισε την αυτονομία της Ελλάδας και το 1830 την ανεξαρτησία της.

Η Ρωσία — αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti — διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόκτηση της ανεξαρτησίας στην Ελλάδα και την επανάσταση του 1821, καθώς είχε υποστηρίξει ενεργά την δημιουργία του νεαρού ελληνικού κράτους. "Η υποστήριξη της Ρωσίας επέτρεψε στους Έλληνες να δημιουργήσουν ένα ενιαίο κράτος, και το 1830, να έχουν ένα πλήρως ανεξάρτητο κράτος", προστίθεται.

Η τελετή αποκαλυπτηρίων της αναθηματικής πλάκας έγινε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ, Ρώσων διπλωματών, εκπροσώπων του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

"Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, σε κάποιο βαθμό, αντιπροσωπεύει την ελληνορωσική φιλία", δήλωσε ο κ. Μεσκόφ. Υπογράμμισε δε, ότι, "τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας συνιστούν μία συμβολική πράξη που είναι απόλυτα σύμφωνη με την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων". Επισήμανε δε, ότι, την περίοδο εκείνη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δούλευαν 150 Έλληνες διπλωμάτες.

"Για 188 χρόνια, τα έθνη μας "διέσχισαν" δύσκολα "μονοπάτια" αλλά πάντα ήμασταν ενωμένοι από τις κοινές ιδέες της ειρήνης και της ορθόδοξης πίστης", είπε ο κ. Μεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης τόνισε ότι, "ο Ιωάννης Καποδίστριας, κατά τη σύντομη παραμονή του στον Πόρο έκανε πολύ σημαντική δουλειά για το νησί και για όλη την Ελλάδα".

Ο κ. Δημητριάδης, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα του 1828 σημείωσε ότι, «ο Πόρος είναι αναμφίβολα ο σημαντικότερος τόπος αναφοράς των ελληνορωσικών σχέσεων, αφού η ρωσική παρουσία στο νησί ήταν κυρίαρχη για περισσότερα από εκατό χρόνια, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, κατά τα οποία ο Πόρος αποτελούσε τον βασικό Ναύσταθμο της Ρωσίας στην Μεσόγειο".

Τα θετικά συναισθήματα των κατοίκων του Πόρου για τη Ρωσία διατηρούνται ισχυρά μέχρι τις μέρες μας και είναι διάχυτη η επιθυμία μας για τόνωση των σχέσεων του νησιού μας με την Ρωσία, αλλά και για εκ νέου ενίσχυση της Ρωσικής παρουσίας στον Πόρο, την οποία πολλοί στο μυαλό μας συνδυάζουμε —ως επιθυμία- με την διάσωση, την αναστήλωση και την αξιοποίηση του Ρώσικου Ναύσταθμου, τα ερείπια του οποίου εξακολουθούν να δεσπόζουν μεγαλοπρεπώς στον ομώνυμο όρμο, σημείωσε ο δήμαρχος του νησιού.

Πηγή: www.ria.ru