ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το βελγικό κοινοβούλιο ''φλερτάρει'' με την ιδέα της  άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
© EPA/GREGOR FISCHER
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βελγικό κοινοβούλιο ''φλερτάρει'' με την ιδέα της άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των αντιπροσώπων του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου του Βελγίου, θα ορίσει ημερομηνία κατά την οποία θα εξετάσει σχέδιο ψηφίσματος, που θα καλεί την κυβέρνηση του βασιλείου να ζητήσει την άρση των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας. Αυτό δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti ο συντάκτης του σχεδίου, βουλευτής Αλντό Καρκασσί.

«Ζήτησα να μετατεθεί η συζήτηση και περιμένω να ορισθεί η ημερομηνία» δήλωσε ο βέλγος βουλευτής.

Αρχικά, η συζήτηση είχε προγραμματισθεί να γίνει τον Οκτώβριο, ενώ ο Καρκασσί είχε καταθέσει, από το καλοκαίρι, το σχέδιο ψηφίσματος προς συζήτηση στην Κάτω Βουλή.

«Έπραξα σωστά (ζήτησα να μετατεθεί η συζήτηση) επειδή η εκλογή του κυρίου (Ντόναλντ) Τραμπ στην θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί σε σημαντικό βαθμό ν αλλάξει την κατάσταση (σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας) μελλοντικά», παρατήρησε ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου «Λαϊκού Κόμματος» (Parti Populaire).

Ο ίδιος τόνισε ότι, το ψήφισμα καλεί την βελγική κυβέρνηση «να θέσει σε επίπεδο ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της άρσης των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας». Ο Καρκασσί θεωρεί ότι με την κατάθεση του ψηφίσματος στο κοινοβούλιο «θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τις κυρώσεις, οι οποίες, πρωτίστως πλήττουν τις βελγικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις εξαιτίας των κυρώσεων».

Στο ψήφισμα αναφέρεται, ότι "η Ρωσία δεν συνιστά πλευρά της διένεξης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την διευθέτηση του ζητήματος". Το ψήφισμα απευθύνει επίσης έκκληση για επιβολή κυρώσεων «κατά του Κιέβου, το οποίο εμφανώς παραβιάζει τις δεσμεύσεις του», ενώ η Ρωσία χαρακτηρίζεται «φίλος και σύμμαχος» στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης επιδεινώθηκαν εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Στα τέλη του 2014 η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ πέρασαν από τις μεμονωμένες κυρώσεις εναντίων φυσικών προσώπων στην επιβολή κυρώσεων κατά ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Η Μόσχα ως απάντηση επέβαλλε περιορισμούς στις εισαγωγές

αγροτοβιομηχανικών προϊόντων από τις χώρες που υποστήριξαν την επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, την υλοποίηση των οποίων η Δύση θεωρεί ως όρο για την άρση των κυρώσεων, η ουκρανική κυβέρνηση έπρεπε ως τα τέλη του 2015 να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση. Βασικά της σημεία έπρεπε να είναι η αποκέντρωση και η ψήφιση νόμου, βάσει του οποίου θα ίσχυε ειδικό καθεστώς στις περιοχές Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, ωστόσο το Κίεβο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει το μέρος αυτό των συμφωνιών.

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι είναι παράλογο να συνδέονται οι κυρώσεις της Δύσης με την υλοποίηση των συμφωνιών, επειδή η Ρωσία δεν συνιστά εμπλεκόμενη πλευρά της διένεξης και υποκείμενο των συμφωνιών που αφορούν την διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

Πηγή: www.ria.ru