ΠΟΛΙΤΙΚΗ
SCO: “Δεν βιαζόμαστε να κάνουμε μέλος την Τουρκία”
© Sputnik/Michael Klimentyev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

SCO: “Δεν βιαζόμαστε να κάνουμε μέλος την Τουρκία”

Ο Οργανισμός συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) δεν έχει ως στόχο την ταχεία διεύρυνσή του, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του SCO Ρασίντ Αλίμοφ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στον οργανισμό.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ria Novosti, ο κ. Αλίμοφ τόνισε ότι, μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενταχθούν στον  Οργανισμό συγκαταλέγονται η Συρία και η Ουκρανία.    

Απαντώντας στο ερώτημα των δημοσιογράφων σχετικά με τις προοπτικές ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό, ο Αλίμοφ απάντησε λέγοντας ότι «Η Τουρκία είναι εταίρος στον διάλογο". Υπογράμμισε δε, ότι, "δεν βιαζόμαστε να προχωρήσουμε σε διεύρυνση. Επί του παρόντος, βήμα προ βήμα και με γνώμονα το μνημόνιο που αφορά στις δεσμεύσεις που σχετίζονται με την ένταξη κάποιας χώρας, διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την Ινδία και το Πακιστάν".

"Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία" — πρόσεθεσε ο κ.Αλίμοφ —"θα δούμε στη συνέχεια πως θα προχωρήσουμε. Δεν είναι αυτοσκοπός μας να προχωρήσουμε σε μια ταχεία διεύρυνση για να δημιουργήσουμε κάτι άλλο εναλλακτικό. Ακολουθούμε ήρεμα, την δική μας πορεία. Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και το υλοποιούμε».      

 

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η ένταξη στην Ε.Ε δεν συνιστά για την χώρα την μόνη εναλλακτική λύση, η Άγκυρα μελετά το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης σε συνεργασία με τους προέδρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Καζακστάν, Βλαντιμίρ Πούτιν και Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Μέλη του Οργανισμού που ιδρύθηκε το 2001 είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Χώρες με τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Καμπότζη, το Νεπάλ, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.    

Ο Αλίμοφ υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον που υπάρχει για τον οργανισμό παραμένει και αυξάνεται. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να ενταχθούν στον οργανισμό. Για παράδειγμα έχουν υποβάλλει αιτήσεις το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Συρία, η Ουκρανία, οι Μαλδίβες και άλλοι.  

Στην Νέα Υόρκη ο Αλίμοφ συμμετείχε στην συνάντηση συνεργασίας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης με τον ΟΗΕ σε θέματα αντιμετώπισης απειλών, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία την μόνιμης αντιπροσωπείας του Καζακστάν στον ΟΗΕ και της Γραμματείας του ΟΣΣ.

 

Πηγή: www.ria.ru