ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γιούνκερ: Η Ρωσία ισότιμος εταίρος της Ε.Ε.
© Sputnik/
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιούνκερ: Η Ρωσία ισότιμος εταίρος της Ε.Ε.

"Η Ρωσία είναι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ισότιμος εταίρος και όχι "περιφερειακή δύναμη" όπως την είχε αποκαλέσει παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα" δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε τηλεγράφημά του, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

"Θα ήθελα να συζητάμε με την Ρωσία σε ισότιμη βάση", δήλωσε ο Γιουνκέρ σε συνέντευξη του στο δίκτυο της Euronews, αποσπάσματα της οποίας μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οπως είπε ο ίδιος, στην Ευρώπη είναι αδύνατο να οικοδομηθεί ένα σύστημα ασφαλείας χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας.

"Μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάνενα επιχείρημα που να αποδεικνύει το όφελος από την άμεση άρση των κυρώσεων κατά τη Ρωσίας. Θα ήθελα να έχουμε μια συμφωνία με την Ρωσία, η οποία θα υπερβαίνει το σύνηθες πλαίσιο, δεδομένου, ότι χωρίς την Ρωσία στην Ευρώπη δεν υπάρχει σύστημα ασφαλείας" επεσήμανε ο Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως "ένα μεγάλο κράτος και ένα υπέρήφανο έθνος'. Κατά την άποψη του Γιούνκερ, η Ε.Ε. έχει να μάθει ακόμη πολλά για τα "βάθος " της Ρωσίας, επειδή η Ένωση έχει ελάχιστη ενημέρωση στο θέμα αυτό.

Τον Μάρτιο του 2014, μετά την σύνοδο κορυφής με θέμα την πυρηνική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στην Χάγη, ο Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά την "πρώτη απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών" χαρακτηρίζοντας την ως "περιφερειακή δύναμη".

Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση επιδεινώθηκαν

εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία. Τον Ιούνιο του 2014, Ε.Ε και ΗΠΑ πέρασαν από τις επιλεκτικές κυρώσεις κατά μεμονομένων φυσικών προσώπων και εταιρειών, σε κυρώσεις που αφορούσαν ολόκληρους τομείς της ρωσικής οικονομίας. Η Μόσχα ως απάντηση υιοθέτησε αντίμετρα, επιβάλλοντας περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από χώρες, που είχαν ταχθεί υπέρ των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγή: www.ria.ru