ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Πούτιν απήλλαξε των καθηκόντων τους ανώτερους αξιωματούχους που έγιναν ακαδημαϊκοί
© Sputnik/Vladimir Fedorenko
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πούτιν απήλλαξε των καθηκόντων τους ανώτερους αξιωματούχους που έγιναν ακαδημαϊκοί

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απήλλαξε των καθηκόντων τους ανώτατα διοικητικά στελέχη της προεδρίας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSB) και των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πούτιν αναφέρθηκε στην παράκληση που είχε απευθύνει στα τέλη του 2015, σε άτομα που κατέχουν κυβερνητικές θέσεις να απόσχουν από τις εκλογές που διενεργούνται στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Μάλιστα ο ρώσος πρόεδρος είχε επίσης διαβεβαιώσει τους αξιωματούχους που είχαν γίνει μέλη της Ακαδημίας Επιστημών, ότι θα τους παράσχει την δυνατότητα να ασχοληθούν μόνο με την επιστήμη τους.

Εξαιτίας των νέων τους αρμοδιοτήτων, απηλλάγησαν των καθηκόντων τους, ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής προεδρίας και διευθυντής της Κύριας Ιατρικής Διεύθυνσης Κονσταντίν Κοτένκο, ο διευθυντής της Διεύθυνσης καταγραφής και αρχειοθέτησης της FSB αντισυνταγματάρχης Βασίλι Χριστοφόροφ, ο Διευθυντής της Κύριας Διεύθυνσης Στρατιωτικής Ιατρικής του Υπουργείου Άμυνας Αλεξάντρ Φυσούν και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διευθυντής του ανακριτικού τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών Αλεξάντρ Σαβενκόφ.

Στην ουσία όλοι οι αξιωματούχοι απηλλάγησαν των καθηκόντων τους «με δική τους πρωτοβουλία» σύμφωνα με την διατύπωση, ενώ ο Χριστοφόροφ «λόγω υπέρβασης του ορίου ηλικίας που ορίζεται στην στρατιωτική υπηρεσία».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι οι αξιωματούχοι απηλλάγησαν των καθηκόντων τους επειδή εξελέγησαν μέλη της Ακαδημίας Επιστημών.

Σχολιάζοντας τις προοπτικές του αναπληρωτή υπουργού παιδείας Αλεξέι Λαπάτιν, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι, όσον αφορά τους συνεργάτες του εν λόγω υπουργείου είναι αρμοδιότητας της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απήλλαξε των καθηκόντων του τον Λαπάτιν «με δική του πρωτοβουλία».

Νωρίτερα ο Πεσκόφ είχε επισημάνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε καταστήσει σαφώς την θέση σχετικά με τους αξιωματούχους που έγιναν μέλη της Ακαδημίας Επιστημών, την οποία έλαβαν υπ' όψιν τους και μελετούν όλα τα υπουργεία. Μάλιστα είχε πει επίσης ότι θα πρέπει να μελετηθούν και όλες οι νομικές πτυχές του ζητήματος.

Στα τέλη Οκτωβρίου στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί στην Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, είχαν θέση υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη της 25 κρατικοί αξιωματούχοι. Νωρίτερα η ακαδημία είχε ανακοινώσει ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι, δεν μπορούν να παραιτηθούν από τον ακαδημαϊκό τους τίτλο, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας απονέμεται ισοβίως.

Πηγή: www.ria.ru