ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν- Ερντογάν με αφορμή την στάση της Τουρκίας στην Συρία
© Sputnik/Sergey Guneev
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν- Ερντογάν με αφορμή την στάση της Τουρκίας στην Συρία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  και ο τούρκος  πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνэ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν  συζήτησαν την κατάσταση στην Συρία, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti ο εκπρόσωπος τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

«Υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων», ήταν η απάντηση του Πεσκόφ, στο ερώτημα αν υπήρξαν από μέρους της Τουρκίας  διευκρινίσεις όσον αφορά την στάση τής, έναντι της Συρίας.     

Εκτός των άλλων οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις   όπως και στις επικείμενες διμερείς επαφές που θα ακολουθήσουν σε διάφορα επίπεδα. 

Νωρίτερα ο Ερντογάν, μιλώντας σε συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, είχε πει ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε την στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, για να θέσει τέλος στην διακυβέρνηση Άσαντ. Το Κρεμλίνο στη συνέχεια κατέστησε σαφές ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν δεν συμβαδίζουν με την στάση της Μόσχας στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι  θα υπάρξουν διευκρινίσεις από μέρους της Άγκυρας για τις δηλώσεις αυτές. Λίγο αργότερα πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία, διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να εκλαμβάνει στην κυριολεξία» τις δηλώσεις Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα τέλη Αυγούστου τα τουρκικά στρατεύματα με την συνδρομή των ενόπλων τμημάτων του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, διεξάγουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας την επιχείρηση «Η Ασπίδα του Ευφράτη». Επίσημα υποστηρίζουν ότι στόχος της επιχείρησης είναι  να απαλλάξουν μια περιοχή πέντε χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το «Ισλαμικό Κράτος» και να δημιουργήσουν  εκεί μια ζώνη ασφαλείας, στην οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν πρόσφυγες. 

Ταυτόχρονα η Τουρκία εκφράζει αντιρρήσεις όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι επίσης πολεμούν κατά του ισλαμικού Κράτους στο βόρειο τμήμα της Συρίας.    

¨Όπως δήλωσε ο αρμόδιος του τμήματος ενημέρωσης  της πολιτικής διεύθυνσης του συριακού στρατού στρατηγός Σαμίρ Σουλεϊμάν, η Άγκυρα  υποστηρίζει πλήρως τις ένοπλες συμμορίες που δρουν στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι  δεν υπάρχει «δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει»  κανένας συντονισμός μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας σε σχέση με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις  της Τουρκίας στις βόρειες επαρχίες.

Πηγή: www.ria.ru