ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: “Το ΝΑΤΟ ανεβάζει το ''θερμόμετρο'' της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία”
© Sputnik/Mikhail Voskresensky
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: “Το ΝΑΤΟ ανεβάζει το ''θερμόμετρο'' της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία”

"Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνειδητά ανεβάζουν το ''θερμόμετρο'' της έντασης στις σχέσεις με την Ρωσία", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corrier de la Serra, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.       

«Σήμερα παρατηρούμε, μια άνευ προηγουμένου, αλλά και από την στιγμή που τέλειωσε ο "Ψυχρός Πόλεμος", ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας και υποδομών του ΝΑΤΟ στην λεγόμενη ‘'ανατολική πτέρυγα'' της Συμμαχίας, που έχουν ως στόχο την άσκηση  στρατιωτικών και πολιτικών πιέσεων στην χώρα μας. Κοντά στα ρωσικά σύνορα  πραγματοποιούνται στρατιωτικά γυμνάσια των χωρών της Συμμαχίας, τα οποία συχνά έχουν ένα απροκάλυπτα προκλητικό χαρακτήρα» δηλώνει ο κ. Λαβρόφ.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, με "πρόφαση την μυθική «απειλή εξ Ανατολών» στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αναπτύσσονται  αμερικανικές  στρατιωτικές δυνάμεις και βαρύς στρατιωτικός οπλισμός, ενώ εμφανίζονται νέες μορφές διοίκησης της Συμμαχίας".

«Όλες αυτές οι ενέργειες της Συμμαχίας ‘εγκρίθηκαν' στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία τον περασμένο Ιούλιο, η οποία στην ουσία υιοθέτησε μια  μακροπρόθεσμη πολιτική που προσβλέπει στην περαιτέρω στρατιωτική  ενίσχυση της συμμαχίας. Δημιουργείται πλέον η εντύπωση ότι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνειδητά συνεχίζουν να ανεβάζουν το θερμόμετρο της έντασης», προσθέτει  Λαβρόφ.    

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, "οι εν λόγω πρωτοβουλίες συνιστούν μέρος μια πολυετούς  πολιτικής αποδόμησης, που έχει υιοθετήσει η Βορειοατλαντική Συμμαχία, στόχος της οποίας είναι να κυριαρχήσει πολιτικά και στρατιωτικά στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις  και να περιορίσει την Ρωσία".

« Ακόμη και  στις ‘καλύτερες εποχές' το ΝΑΤΟ δεν σταμάτησε να αναπτύσσει τις στρατιωτικές του υποδομές κοντά στα ρωσικά σύνορα, όπως και  μέσω των ‘τριών κυμάτων' διεύρυνσης του, συνέχισε να δραστηριοποιείται  σε μεγάλο βαθμό   στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, αποδεχόμενο τα προγράμματα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, η πραγματική στόχευση των οποίων, δεν προκαλούσε ιδιαίτερες αμφιβολίες  και προτού ακόμη διευθετηθεί η κατάσταση γύρω από τον ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Χωρίς να αναφερθούμε φυσικά και στις απόπειρες της συμμαχίας και ορισμένων χωρών μελών της, οι οποίες παραγνωρίζοντας του κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, έπαιρναν αποφάσεις για να επιλύσουν τα δικούς τους εντελώς ιδιοτελείς γεωπολιτικούς  σκοπούς» δηλώνει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.           

Πηγή: www.ria.ru