ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρωσικό υπ.Άμυνας: “Δολοφονία η επίθεση στο στρατιωτικό νοσοκομείο”
© Sputnik/Mikhail Alaeddin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσικό υπ.Άμυνας: “Δολοφονία η επίθεση στο στρατιωτικό νοσοκομείο”

Ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμύνης Ιγκόρ Κανάσένκοφ, δήλωσε ότι η επίθεση κατά της κινητής νοσοκομειακής μονάδας στο Χαλέπι, "δεν συνιστά παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων εκ μέρους των μερών, αλλά μία εκ των προτέρων προετοιμασμένη ψυχρή δολοφονία".

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι μαχητές της λεγόμενης συριακής αντιπολίτευσης έπληξαν στο Χαλέπι την κινητή (ρωσική) στρατιωτική νοσοκομειακή μονάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιωτικοί γιατροί και να τραυματισθεί ένας ακόμη. Επίσης, τραυματίσθηκαν ντόπιοι κάτοικοι που περίμεναν να εξετασθούν.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) αργότερα ανακοίνωσε ότι, οι επιθέσεις κατά του νοσοκομείου στο Χαλέπι, επιβεβαιώνουν την ανικανότητα των μερών να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με την προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο Ιγκόρ Κανασένκοφ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ πριν από μία εβδομάδα είχε επισκεφθεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνςας και ο διεθνής οργανισμός είναι ενήμερος για την βοήθεια που παρέχει η Μόσχα στους αμάχους στο Χαλέπι.

"Επομένως, δεν πρόκειται για 'παραβίαση' από πλευράς των μερών, των διεθνών κανόνων ανθρωπιστικού δικαίου, όπως αναφέρει η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωση του. Αλλά για προμελετημένη, ψυχρή δολοφονία γιατρών από τους μαχητές" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κασανένκοφ.

Υπογράμμισε δε, ότι, "ο θάνατος των μελών του νοσηλευτικού προσωπικού, που προσφέρουν την βοήθεια τους σε παιδιά, δεν έχει μόνο μια διάσταση και "δεν συνιστά μόνο 'παράβαση του διεθνούς δικαίου'' ή βαρύτατο πονικό έγκλημα".

"Είναι και η ''στιγμή της αλήθειας''. Όταν αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους εγκλήματα τότε αντιλαμβάνεσαι με ποιον έχεις να κάνεις" τόνισε ο Κανασένκοφ.

"Εντελώς τυχαία την στιγμή εκείνη στα ιατρεία της ρωσικής κινητής νοσοκομειακής στρατιωτικής μονάδας δεν υπήρχαν δεκάδες παιδιά με τις μητέρες τους από τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπίου που απελυθερώθηκαν. Κι αυτό επειδή καθυστέρησαν τα λεωφορεία που θα τα μετέφεραν, δεν είχαν φθάσει κι έτσι δεν είχαμε μαζικούς θανάτους στα ιατρεία του ρωσικού νοσοκομείου", δήλωσε ο στρατηγός, εκφράζοντας τη ελπίδα ότι ο ΔΕΕΣ θα εκτιμήσει την δουλειά των γιατρών στο Χαλέπι και θα καταδικάσει τις πράξεις των μαχητών.

''Είχαμε κυνικές δηλώσεις, που δεν είναι αντάξιες της υψηλής αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού οι οποίες δεν επιβεβαιώνουν την έλλειψη αντικειμενικής προσέγγισης, αλλά την αδιαφορία για την δολοφονία των ρώσων γιατρών που διπαράχθηκε στο Χαλέπι", κατέληξε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: www.ria.ru