ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λαβρόφ: οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι σταμάτησαν για να απομακρυνθούν χιλιάδες άμαχοι
© Sputnik/Mikhail Alaeddin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαβρόφ: οι εχθροπραξίες στο Χαλέπι σταμάτησαν για να απομακρυνθούν χιλιάδες άμαχοι

Ο συριακός στρατός της Συρίας ανέστειλε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο Χαλέπι, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι ο λόγος που το έκανε αυτό είναι διότι άρχισε η μεγαλύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τις συνοικίες που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας από το Αμβούργο, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, χαρακτήρισε την απομάκρυνση περίπου 8000 ατόμων ως μια «τεράστια επιχείρηση», επισημαίνοντας το γεγονός ότι οι άνθρωποί αυτοί θα έπρεπε ένα διανύσουν μια απόσταση 5 χιλιομέτρων για να εγκαταλείψουν τις ανατολικές συνοικίες.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ανησυχίες που διατύπωσαν ορισμένοι συνάδελφοι του, για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι, αλλά επεσήμανε ότι όταν συζητάς μαζί τους, τους δείχνεις τι έκανε η Ρωσία και τους ρωτάς πως βλέπουν τις συγκεκριμένες ενέργειες της Ρωσίας, δεν παίρνεις καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Με αφορμή αυτή την σιωπή, που τηρούν οι ορισμένοι από τους ομολόγους τους, ο Σεργκέι Λαβρόφ, επεσήμανε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο συριακός στρατός ανακατάλαβε το 80% και πλέον των εδαφών στο ανατολικό Χαλέπι εξαναγκάζοντας τους τρομοκράτες να τραπούν σε φυγή και να κατευθυνθούν προς τις νότιες συνοικίες, οι οποίες αποτελούν όπως είπε και τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των εξτρεμιστών μαχητών. Σύμφωνα μάλιστα με τον συριακό στρατό οι εξτρεμιστές ελέγχουν αυτή τη στιγμή περίπου 10-12 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο ανατολικό Χαλέπι.

Πηγή: www.ria.ru