ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Βούτσης: «Για μας η Ρωσία είναι Ευρώπη»
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Βούτσης: «Για μας η Ρωσία είναι Ευρώπη»

Η Ελλάδα τάσσεται «υπέρ του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή) της Ρωσικής Βουλής, λεγόντας χαρακτηριστικά ότι«για μας η Ρωσία είναι Ευρώπη» όπως και ότι «η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Αναφερόμενος μάλιστα, στα πολλαπλά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη και αφορούν την ασφάλεια της, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη χωρίς την συμπερίληψη της Ρωσίας".

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, αναφερόμενος στα προβλήματα αυτά, επεσήμανε την σημασία που έχει ο διάλογος για την επίλυση τους όπως και η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, λέγοντας με έμφαση: «Όμως εντέλει καμία από τις μεγάλες κρίσεις, ούτε η κρίση της ευρωζώνης, ούτε η μεταναστευτική κρίση, ούτε η τρομοκρατία, ούτε η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, ούτε η κλιματική αλλαγή, ούτε η προστασία της απειλούμενης από την βία και τον εξτρεμισμό πολιτιστικής κληρονομιάς, ούτε οι θερμές κρίσεις που αναφλέγονται γύρω μας μπορούν αντιμετωπισθούν από μεμονωμένα κράτη, χωρίς διάλογο και χωρίς την τήρηση του διεθνούς δικαίου».

Αναφερόμενος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας,αφού επεσήμανε ότι «η συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων βαθιάς και ειλικρινούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας δεν είναι μόνον επιλογή των ηγεσίας των δύο χωρών» τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι, ως σχέσεις «δοκιμασμένες από την ιστορία» και ως «ειλικρινείς σχέσεις φιλίας» μπορούν να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα, ως ένας φάρος».

Το 2016 ήταν Αφιερωματικό Έτος της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία. Ο κ. Βούτσης εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για την απόλυτη επιτυχία με την οποία στέφθηκε η χρονιά αυτή και ευχαρίστησε θερμά όσους και από τις δυο πλευρές με ενθουσιασμό και πολλή ενέργεια συνέβαλαν σε αυτήν.

Στη διάρκεια του αφιερωματικού χαρακτήρα έτους, έλαβαν χώρα δεκάδες εκδηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Οργανώθηκαν σημαντικές εκθέσεις, κινηματογραφικά φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αλλά και επιστημονικά συνέδρια, αφιερωμένα στη μελέτη των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σε μία σειρά από διεθνή φόρα που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα η Ρωσία υπήρξε τιμώμενη χώρα και αντίστοιχα, η Ελλάδα ανακηρύχθηκε τιμώμενη χώρα σε διεθνή Φόρα πού έλαβαν χώρα στη Ρωσία. Ενισχύθηκε η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής στη Ρωσία. Το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μετονομάστηκε σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, κάτι που αντιστοιχεί και με το νέο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος. Και η ελληνική γλώσσα, επισημοποιήθηκε ως γλώσσα που μπορεί πλέον να διδάσκεται στα ρωσικά σχολεία, ως επίσημο μέρος του προγράμματός τους.

Ο κ. Βούτσης, έφθασε στην Μόσχα την Δευτέρα για συνομιλίες με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, όπως και για να παραστεί σε εκδηλώσεις του αφιερωματικού έτους Ελλάδας Ρωσίας.

Πηγή: www.ria.ru