ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ρόλος της Ρωσίας στην Μεσόγειο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΉΣ ΣΑΊΤΑΣ
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος της Ρωσίας στην Μεσόγειο

«Ο ρόλος της Ρωσίας στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Μεσόγειο», ήταν το θέμα του συνεδρίου που διοργανώθηκε, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοβουλία του Τμήματος Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην ιστορική συμβολή της Ρωσίας στην ίδρυση των ανεξαρτήτων κρατών στα Βαλκάνια, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, επισημαίνοντας ότι και σήμερα στους δύσκολους καιρούς η Ρωσία είναι «σημαντικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή».

Ο καθηγητής γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Γιάννης Μάζης είπε, ότι η Ρωσία από το 2015 διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Μεσόγειο, που δεν είναι «υπονομευτικός», αλλά «εξισορροπητικός». Παράλληλα — σύμφωνα πάντα με το ίδιο τηλεγράφημα — ο κ. Μάζης εξήρε το νέο δόγμα ασφαλείας της Ρωσίας, που θεωρεί ως απαράδεκτες τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, τις παραβιάσεις του διεθνούς Δικαίου και διακηρύσσει την πρόθεση της Ρωσίας να συνεργαστεί με τις άλλες χώρες.

Ο ρώσος διπλωμάτης και καθηγητής στο MGIMO (Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας), Γιούρι Ράϊκοφ, τόνισε στην ομιλία του ότι η Μεσόγειος είναι μια περιοχή με την οποία η Ρωσία ασχολούνταν επισταμένως αρκετούς αιώνες. «Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή — είπε ο κ. Ραϊκοφ- συντελούνται στρατηγικής σημασίας αλλαγές» προσθέτοντας πως «η παγκοσμιοποίηση και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ δημιούργησαν τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για την διαμόρφωση νέων μηχανισμών απόκτησης επιρροής». 

Πηγή: www.ria.ru