ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σχέσεις υψηλού επιπέδου
© Sputnik/Alexei Druzhinin
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχέσεις υψηλού επιπέδου

Το 2015, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχαν αρκετές συναντήσεις και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις. Όλες αυτές οι επαφές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, ήταν εποικοδομητικές και έγιναν μέσα σε φιλικό κλίμα. Έγιναν πιο συστηματικές οι επαφές μεταξύ υπουργείων και οργανισμών των δύο χωρών, ενώ αναπτύχθηκε επιτυχώς η συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού, με αποτέλεσμα το 2016 να συνεχισθεί ο εποικοδομητικός διάλογος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ολοκλήρωσε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ρωσία, με την συνάντηση που είχε στην Μόσχα στις 15 Ιανουαρίου του 2016 με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Εκείνη την ημέρα κηρύχθηκε και επίσημα, η εκκίνηση του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας Ρωσίας, το οποίο —όπως τόνισαν οι πρόεδροι των δύο χωρών- δεν θα ήταν αφιερωμένο μόνο στον πολιτισμό και την τέχνη, αλλά και στην οικονομία, την πολιτική, την επιστήμη και την τεχνολογία, με σκοπό να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Οι επαφές συνεχίστηκαν και τον Μάρτιο. Στις 10 Μαρτίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι περιφερειακές εξελίξεις, το προσφυγικό, οι οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας τους. Ειδικότερα,αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Συριακό και το προσφυγικό. Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το αφιερωματικό έτος Ελλάδος —Ρωσίας και τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται για την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς επίσης και οι οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ένα από τα ευρείας σημασίας γεγονότα στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, υπήρξε η επίσκεψη —στα τέλη Μαΐου του 2016- του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν στην Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του, ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ συμμετείχε στους εορτασμούς για την 1000ετή ρωσική μοναστική παρουσία στο Άγιο Όρος.

¨Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος — στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό- ο διάλογος υπήρξε ιδιαίτερα περιεκτικός και εμπεριστατωμένος και συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Εξάλλου, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «κοινή μας πεποίθηση είναι ότι παρά τις αρνητικές συγκυρίες, οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία».

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, είχε υπογραμμίσει ότι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας συνεργασίας στις σχέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών και την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω την συνεργασία. «Θα ήθελα για μια ακόμη φορά- είχε δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός — να υπογραμμίσω ότι αυτή είναι στρατηγική μας επιλογή να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με την Ρωσία, επειδή έχουμε ιστορικά στενούς πνευματικούς δεσμούς, αλλά και επειδή έχουμε τις δυνατότητες, οι οποίες προσφέρονται μελλοντικά για αναπτύξουμε την οικονομική συνεργασία και να ενισχύσουμε επίσης την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει ότι, στο πλαίσιο των συνομιλιών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, όπως οι επενδυτικές προοπτικές στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, του ναυπηγο-επισκευαστικού τομέα, του εξορρυκτικού τομέα και της φαρμακοβιομηχανίας.

Επίσης, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην Ελλάδα τον Μάιο, υπεγράφησαν αρκετές συμφωνίες που αφορούσαν την διμερή συνεργασία, με πιο βασική την πολιτική διακήρυξη μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός υπήρξε η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία η Ρωσία ήταν τιμώμενη χώρα. Όπως είχε επισημάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας και αναπληρωτή πρωθυπουργό Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, η εμπορική και επιχειρηματική παρουσία της Ρωσίας στην ΔΕΘ επιβεβαιώνει την στενή συνεργασία των δύο χωρών.

Εγκαινιάζοντας μάλιστα το ρωσικό περίπτερο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογράμμισε ότι κατά την διάρκεια του Αφιερωματικού Έτους προγραμματίσθηκε και διοργανώθηκε πλήθος εκδηλώσεων, ενώ ευχήθηκε την περαιτέρω συνεργασία στον τομέα των τεχνολογιών.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στις αρχές Νοεμβρίου, την Ελλάδα επισκέφθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε βρέθηκε το κυπριακό, η κατάσταση στη Συρία, η προσφυγική κρίση και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την άποψη το Αφιερωματικό Έτος υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχές, δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: « Νομίζω, ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού και της οικονομίας. Νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν μια περίοδο στενότατης συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ από τη πλευρά του είχε επισημάνει τα εξής: «Μιλάμε με ικανοποίηση για την διοργάνωση του Αφιερωματικού Έτους. Οι εκδηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο του παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και είμαστε πεπεισμένοι ότι, το Αφιερωματικό Έτος θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας».

Στην εδραίωση των διακρατικών σχέσεων συνέβαλαν και οι κοινοβουλευτικοί των δύο χωρών. Στις 12 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στην Ρωσία, κατά την διάρκεια της οποίας παρέστη σε επίσημες εκδηλώσεις που είχαν ως θέμα την ολοκλήρωση του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας —Ρωσίας, ενώ είχε συνομιλίες με τους προέδρους των δύο Σωμάτων της Ρωσικής Βουλής.

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στην συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, υπογράμμισε ότι οι μακραίωνοι δεσμοί μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, στηρίζονται στα πνευματικά, πολιτιστικά και κοινής αισθητικής θεμέλια, και γίνονται όλο και πιο στενοί. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δεσμοί αυτοί πρέπει να συνεχισθούν και να γνωρίσουν περαιτέρω εμβάθυνση.

Στη συνέντευξη του προς το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, είχε, επίσης, επισημάνει, ότι το Αφιερωματικό Έτος ολοκληρώθηκε επιτυχώς και "τις εμπειρίες τις οποίες αποκομίσαμε από την διεξαγωγή του, θα τις αξιοποιήσουμε μελλοντικά, στην διοργάνωση θεματικών αφιερωματικών ετών μεταξύ των δύο χωρών, με πρώτο ενδεχομένως το αφιερωματικό έτος με θέμα τον τουρισμό".

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr