ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Stratfor: “Ρωγμές” στο μέτωπο κατά της Ρωσίας
© Sputnik/Alexey Druzginin/Anton Denisov/Russian Presidential Press Office
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Stratfor: “Ρωγμές” στο μέτωπο κατά της Ρωσίας

Βελτίωση της διεθνούς θέσης της Ρωσίας "βλέπουν" —για το 2017- σε άρθρό τους, αναλυτές του αμερικανικού κέντρου στρατηγικών μελετών Stratfor, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti.

Αυτό αποδίδεται — σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο — στις ενδεχόμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στην πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην επανεκτίμηση των σχέσεων της (σ.σ. της Ρωσίας) με μερικές χώρες της ΚΑΚ (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών).

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα που επικαλείται το σχετικό άρθρο, "εντός του 2017, η Ρωσία έχει πιθανότητες να μεταβάλλει τον συσχετισμό των δυνάμεων στην Ασία προς όφελος της".

Τον τελευταίο χρόνο, όπως τονίζουν οι αναλυτές στο άρθρό τους, «παρατηρήθηκαν ρωγμές» στο ενιαίο μέτωπο των χωρών της Δύσης κατά της Ρωσίας.

"Το δημοψήφισμα στην Βρετανία, υπήρξε ένδειξη των βαθέων εσωτερικών αντιθέσεων στους κόλπους της Ε.Ε, ενώ την ίδια στιγμή η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην αμερικανική προεδρία, ενδεχομένως θα σημάνει αλλαγή στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον" αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επιπλέον — προσθέτουν — "η Ευρωπαϊκή Ένωση ''απειλείται'' με ακόμη μεγαλύτερη διάσπαση, αν στις εκλογές που θα γίνουν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και ενδεχομένως στην Ιταλία, επικρατήσουν οι σημερινές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αντιτάσσονται στην σημερινή ηγεσία της Ευρώπης".

Όλα αυτά δημιουργούν σε σημαντικό βαθμό — σύμφωνα με τους αρθρογράφους- τις προϋποθέσεις για την Ρωσία να πετύχει τους στόχους της, μεταξύ των οποίων, κύριος είναι η άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Τo Stratfor προβλέπει ότι η επιρροή της Ρωσίας στον μετασοβιετικό χώρο, αυξάνεται σημαντικά. Χώρες που είχαν παραδοσιακές σχέσεις με την Μόσχα, όπως η Λευκορωσία,η Αρμενία, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και η Κιργιζία, θα διευρύνουν την συνεργασία τους με τη Ρωσία την στιγμή που η επιρροή της Ε.Ε., σ' αυτές θα μειωθεί.

Στο Αζερμπαϊτζάν και το Ουζμπεκιστάν —όπως ισχυρίζονται οι αναλυτές- ο ρόλος της Ρωσίας θα ενισχυθεί, επειδή θα ενισχυθεί η συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Γενικά ο ρόλος της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και του Οργανισμού για τη διακυβερνητική Συνθήκη Συλλογικής Ασφαλείας (Collective Security Treaty Organization — CSTO), που είναι δύο σημαντικοί οργανισμοί στον μετασοβιετικό χώρο, το 2017 αναμένεται να αναβαθμισθεί. 

Πηγή: www.ria.ru