ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Ρωσία δημιουργήθηκε το πρώτο όργανο σε βιολογικό εκτυπωτή, το οποίο επιτυχώς εμφυτεύθηκε σε ποντίκι
© Sputnik/Pavel Lisitsyn
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ρωσία δημιουργήθηκε το πρώτο όργανο σε βιολογικό εκτυπωτή, το οποίο επιτυχώς εμφυτεύθηκε σε ποντίκι

Ο θυρεοειδής που δημιούργησαν επιστήμονες εταιρείας που εδρεύει στο ίδρυμα «Σκόλκοβο», χρησιμοποιώντας τον πρώτο βιολογικό εκτυπωτή (bioprinter) που κατασκευάστηκε στην Ρωσία, εμφυτεύθηκε με επιτυχία σε ποντίκι, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Σκόλκοβο» Κιρίλλ Καγιέμ.

«Προσδίδουμε μεγάλη σημασία στα προγράμματα της βιοπληροφορικής τα οποία επεκτείνονται. Η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι μία από τις πέντε εταιρείες στον κόσμο που κατασκεύασε έναν σωστό βιοεκτυπωτή και το έκανε πρώτη στον κόσμο, «τύπωσε» ένα λειτουργικό όργανο (θυρεοειδή)και το εμφύτευσε σε ποντίκι. Ο θυρεοειδής αυτός που εμφυτεύτηκε λειτουργεί και εκκρίνει ορμόνες. Πρόκειται για μια τομή, που δεν υπήρχε»
Ο Καγιέμ επισήμανε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει την δυνατότητα να συναρμολογήσει εξ ολοκλήρου τέτοιου είδους εκτυπωτές, ενώ, τα εργαστήρια που ασχολούνται διεθνώς με τα ζητήματα αυτά, μπορούν να αγοράσουν από την εταιρεία αυτή τον εκτυπωτή αυτό.

«Προς το παρόν αυτό που έχει εμπορική σημασία για την εταιρεία, είναι ο ίδιος ο εκτυπωτής, αφού κανείς δεν προτίθεται να αγοράσει τον θυρεοειδή ενός ποντικιού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καγιέμ, επισημαίνοντας ότι «προς το παρόν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες δεν έχουν μάθει να εκτυπώνουν ανθρώπινα όργανα»

Ο αντιπρόεδρος του «Σκόλκοβο» επισήμανε επίσης, ότι οι επιστήμονες της συγκεκριμένης εταιρείας προγραμματίζουν να «εκτυπώσουν» μελλοντικά και άλλα όργανα, όπως για παράδειγμα νεφρό ή συκώτι, αλλά προς το παρόν όλα αυτά βρίσκονται σε «πειραματικό στάδιο»
«Σε ότι αφορά την «εκτύπωση» ανθρώπινων οργάνων… Θα περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου γίνει δυνατόν να δημιουργείται κάτι «εκ του μηδενός», δήλωσε ο Καγιέμ, εκτιμώντας ότι για να γίνει αυτό θα περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια»

Πηγή: www.ria.ru