ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνάντηση της Χιλιετίας
© Sputnik/ Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση της Χιλιετίας

Στην Αβάνα, πραγματοποιήθηκε ιστορική συνάντηση του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Πάπα Φραγκίσκου.

Η συνάντηση του Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου και του Πάπα της Ρώμης, Φραγκίσκου, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, επρόκειτο για μία κοσμοϊστορική συνάντηση Χιλιετίας. Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι απόλυτα δικαιολογημένος, καθώς οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησιών δεν είχαν συναντηθεί ποτέ ξανά.

Το αποτέλεσμα της συνομιλίας, πίσω από τις κλειστές πόρτες του αεροδρομίου της Αβάνας, ανέμεναν με ανυπομονησία περίπου 200 δημοσιογράφοι, οι οποίοι έκαναν λόγο για τη σημασία του γεγονότος αυτού. Παρότι δεν είχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά τέτοια συνάντηση, υπήρχε ένα προκαθορισμένο πρωτόκολλο. Ως εκ τούτου, ο Πατριάρχης Κύριλλος και ο Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος εισήλθαν ταυτόχρονα στην αίθουσα των συνομιλιών, αντάλλαξαν ευχές, κάθησαν στις θέσεις τους, έχοντας ανάμεσά τους τον Σταυρό.

«Έχω την αίσθηση ότι συναντιόμαστε τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος", είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος. "Για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού», — πρόσθεσε ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική, τέθηκαν και πρακτικά θέματα. Ήρθε η ώρα η Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία να συγχρονίσουν τα "ρολόγια" τους σε βασικά ζητήματα και να δουν τα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.

«Εμείς, δυστυχώς, συνεχίζουμε να κινούμαστε μακριά από αυτό που μάς ενώνει στο βαθύτερο, στο οντολογικό επίπεδο. Εάν συνεχισθεί αυτή η διαίρεση, θα είναι μία κακή προοπτική για την ανθρωπότητα. Δεν μπορούμε να ζούμε σε έναν μικρό πλανήτη, που σπαράσσεται από βαθιές αντιφάσεις οντολογικής έννοιας", πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα για "την υπέρβαση της διαίρεσης της Ουκρανίας, κάλεσαν τη Διεθνή Κοινότητα να αποτρέψει τη μετατόπιση των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή, και να διατηρήσει τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες στην Ευρώπη".

"Οντας ανοιχτοί στη συμβολή των άλλων θρησκειών στον πολιτισμό μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια πίστη στις χριστιανικές ρίζες της. Καλούμε τους Χριστιανούς της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης να ενωθούν για κοινή μαρτυρία για τον Χριστό και το Ευαγγέλιο, έτσι ώστε η Ευρώπη να διατηρήσει τη ψυχή της, στην εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανική παράδοση",- σημειώνεται στην κοινή δήλωση.

Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Κύριλλος στην κοινή δήλωση τους αναφέρθηκαν σε θέματα που αφορούν την ευθανασία, την άμβλωση, ενώ εξέφρασαν την λύπη τους στο γεγονός, ότι «ο γάμος σήμερα εξισώνεται με άλλες μορφές συμβίωσης, και η ιδέα της πατρότητας και της μητρότητας στο γάμο αντικαθίσταται από τη δημόσια συνείδηση».

«Με τον Πατριάρχη Κύριλλο, είχαμε μία συνομιλία μεταξύ αδελφών. Μιλήσαμε για τα προφανή θέματα που απασχολούν και τους δυο. Συνομιλήσαμε με κάθε ειλικρίνεια, ένιωσα κοντά στον αδελφό μου και μου είπε και αυτός, το ίδιο πράγμα. Δύο επίσκοποι, οι οποίοι μιλούν κυρίως για την κατάσταση των εκκλησιών τους και στη συνέχεια την κατάσταση στον κόσμο, τους πολέμους, οι οποίοι τώρα απειλούν να μην είναι μόνο "ατελείς", αλλά καλύπτουν τα πάντα σχετικά με την κατάσταση στην Ορθοδοξία, σχετικά με το επικείμενο Πανορθόδοξο Συμβούλιο ", κατέληξε ο Ποντίφικας.

Η συνάντηση έκλεισε με μια συμβολική ανταλλαγή δώρων. Ο Πατριάρχης δώρισε στον Πάπα μία χειροποίητη εικόνα του Καζάν με την Μητέρα του Θεού και το βιβλίο του «Ελευθερία και ευθύνη» στα ισπανικά. Ο Πάπας από την πλευρά του, δώρισε τον Πατριάρχη μέρος των λειψάνων του Αγίου Κυρίλλου και ένα δισκοπότηρο για την αγία κοινωνία. Παρότι δεν έχει αναφερθεί ημερομηνία για νέα συνάντηση μεταξύ των δύο προκαθημένων, ο Πατριάρχης και ο Πάπας δεν βλέπουν κανένα εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr