ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατριάρχης Κύριλλος προσεύχεται στην Ανταρκτική
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πατριάρχης Κύριλλος προσεύχεται στην Ανταρκτική

Στις 17 Ιανουαρίου 2016 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος βρέθηκε στην Ανταρκτική, στην πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της Ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας στη βορειότερη ήπειρο της Γης.

Ο Πατριάρχης από τις 11 ως τις 22 Φεβρουαρίου επισκέφθηκε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Από την πόλη Πούντα Αρένας της Χιλής ο εκπρόσωπος της Ρωσικής εκκλησίας πέταξε την Τετάρτη το πρωί για το νησί Κινγκ-Τζορτζ, τη βορειότερη άκρη της Ανταρκτικής χερσονήσου.

Στο νησί η αντιπροσωπεία της Ρωσικής ορθόδοξης εκκλησία περιηγήθηκε στο ρωσικό πολικό σταθμό «Μπελινσγκάουζεν», ο οποίος ιδρύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1968 και ονομάστηκε προς τιμήν του πρώτου εξερευνητή της Ανταρκτικής, Φαντέι Φαντέγιεβιτς Μπελινσγκάουζεν.

Δίπλα στο σταθμό βρίσκεται ο μοναδικός ναός στη βόρεια ήπειρο, ο ναός της Αγίας Τριάδας. Τον καθαγιασμό του ναού, ο οποίος κατασκευάστηκε από κέδρο και αγριόπευκο στη δημοκρατία Αλτάι, τέλεσε στις 15 Φεβρουαρίου 2004 ο εφημέριος του Τριαδικού μοναστηριού του Αγίου Σεργίου, επίσκοπος της περιοχής Σέργκιεβο-Ποσάντσκι, Θεόγνωστος.

Σε αυτόν το ναό ο Πατριάρχης Κύριλλος προσευχήθηκε για όλον τον πλανήτη και κάλεσε τους κατοίκους του βόρειου πόλου να κάνουν το ίδιο, επισημαίνοντας «την υψηλή πνευματική ενέργεια» της Ανταρκτικής.

«Εσείς εδώ βρίσκεστε στην κορυφή του πλανήτη. Όταν εγώ σήμερα αγίαζα το νερό στην Ανταρκτική, σκεφτόμουν ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται από κάτω μας και προσευχόμουν για τη δημιουργία του Θεού», είπε ο πατριάρχης.

Τέλεσε στο μικρό ξύλινο αλλά το μοναδικό υπάρχοντα ναό της Ανταρκτικής τη λειτουργία του καθαγιασμού των υδάτων και την κηδεία 64 νεκρών του βορείου πόλου.

«Υπάρχουν τέτοια μέρη στον κόσμο, όπου τίποτα δε χρειάζεται να πει και να εξηγήσει κανείς, αφού το ίδιο το μέρος διαθέτει υψηλή πνευματική ενέργεια, και αυτήν, τη λαμβάνει κανείς την ώρα της προσευχής. Αυτό είναι ένα τέτοιο μέρος», επεσήμανε.

Ως αναμνηστικό της πρώτης πατριαρχικής επίσκεψης στην Ανταρκτική ο πατριάρχης Κύριλλος δώρισε στο ναό της Αγίας Τριάδας μια εικόνα του πρίγκιπα Άγιου Βλαδίμηρου, Βαπτιστή της Ρωσίας.

Πηγή: www.ria.ru