ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την επίσκεψη των Ρώσων κοσμοναυτών στη ΔΕΘ το 1965, στη φετινή τιμώμενη ρωσική παρουσία στην 81η ΔΕΘ
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την επίσκεψη των Ρώσων κοσμοναυτών στη ΔΕΘ το 1965, στη φετινή τιμώμενη ρωσική παρουσία στην 81η ΔΕΘ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ — Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, μίλησε στο «Πρακτορείο FM 104,9».

Την επίσκεψη των Ρώσων κοσμοναυτών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 1965 επιλέγει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ — Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, ως ξεχωριστή στιγμή στην ιστορία της ρωσικής παρουσίας στον θεσμό της έκθεσης. Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM 104,9» και στην εκπομπή «Sputnik Express», με αφορμή την ανακοίνωση ότι η Ρωσία θα είναι φέτος τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ, ο κ. Ποζρικίδης υπογραμμίζει ότι, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει μια μακρά παράδοση και ιστορία της ρωσικής συμμετοχής στη ΔΕΘ με εντυπωσιακές, μάλιστα, στιγμές.

«Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926. Τότε συμμετείχαν δύο χώρες, η Βουλγαρία και η Ρωσία με τη μορφή που είχε τότε, ως Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Από τότε συμμετείχε και προπολεμικά, μέχρι το '40, αλλά και μετά τον πόλεμο, με πολύ μεγάλες, σημαντικές και εντυπωσιακές συμμετοχές. Θα πρέπει να σταθώ στη χρονιά του 1965 που είχαν έρθει και οι ρώσοι κοσμοναύτες και επισκέφτηκαν τη ΔΕΘ. Έκτοτε, μέχρι και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαμε διαρκώς τη συμμετοχή της ΕΣΣΔ. Τότε δεν υπήρχε τιμώμενη χώρα αλλά οι χώρες είχαν τιμώμενη μέρα γιατί ήταν αρκετές, υπήρξε και ένας ανταγωνισμός στην περίοδο του ψυχρού πολέμου μεταξύ των διαφόρων κρατών — δυνάμεων» σημειώνει χαρακτηριστικά. 

18 Φεβρουαρίου 2016, Μέρος 2

Για την περίοδο που ακολούθησε, εξηγεί ότι μειώθηκε η συμμετοχή των κρατών και αυξήθηκε η συμμετοχή των παγκοσμιοποιημένων διεθνών επιχειρήσεων. Έτσι, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας που ξεκίνησε τη δεκαετία του '90 με πρώτη την Κίνα, σταμάτησε μέσα στο 2010 λόγω οικονομικής κρίσης. Τώρα, και με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας — Ρωσίας, επανήλθε στο προσκήνιο και οι σχετικές επαφές με τη ρωσική πλευρά ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια.

«Τον Δεκέμβριο είχαμε μια συνάντηση στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας, το οποίο έχει αναλάβει και όλη τη ρωσική συμμετοχή στην 81η ΔΕΘ. Συμφωνήσαμε και ήδη προχωρούν οι διαδικασίες ώστε να έρθει τεχνικό κλιμάκιο, τον Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη για να δει τους χώρους και να συζητήσουμε όλες τις παράλληλες δράσεις που έχουν προταθεί αλλά μπορούν να εμπλουτιστούν» σημειώνει.

Ήδη έχουν προεπιλεγεί οι χώροι και έχουν συμφωνηθεί. Η ρωσική συμμετοχή θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 16 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, επιφάνειας τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αλλά και τον υπαίθριο χώρο άλλων δυόμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για τα μηχανήματα. 

Η Ρωσία τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ

«Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μια μεγάλη χώρα από την οποία προσδοκούμε και μια περαιτέρω οικονομική συνεργασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, έρχεται, ψηφίζει Ελλάδα και συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που είναι το μεγαλύτερο γεγονός των Βαλκανίων, και οικονομικό και πολιτιστικό, για να δείξει όχι μόνο την οικονομική της δύναμη αλλά και τον πολιτισμό και την κουλτούρα της» σχολιάζει ο κ. Ποζρικίδης.

Για το πρόγραμμα της ΔΕΘ σχετικά με τη ρωσική συμμετοχή, αναφέρει ότι προς το παρόν έχει γίνει γνωστή η διεξαγωγή ενός οικονομικού φόρουμ για την επιχειρηματική συνεργασία και την ανάπτυξη επενδύσεων στο βορειοελλαδικό τόξο αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Οι προτεινόμενοι τομείς συνεργασίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από τη βιομηχανία, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις τραπεζικές υπηρεσίες μέχρι την παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί και περισσότερα θα γίνουν γνωστά τον Μάρτιο κατά την επίσκεψη του ρωσικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ, η ελληνορωσική συνεργασία δεν πρόκειται να σταματήσει με τη συμμετοχή της Ρωσίας στη ΔΕΘ, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια εμβάθυνσης των διμερών δεσμών και συνεργασιών ακόμη και σε επίπεδο ειδησεογραφικών πρακτορείων, εκθεσιακών οργανισμών και άλλων φορέων.

Π.Γιούλτση