ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακριβαίνει η ανθυγιεινή διατροφή
© Sputnik/Sergey Pivovarov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακριβαίνει η ανθυγιεινή διατροφή

Η κυβέρνηση της Ρωσίας εξετάζει την πιθανότητα επιβολής φόρου κατανάλωσης στα «ανθυγιεινά προϊόντα», στα οποία, πιθανόν, θα εμπίπτουν τα πατατάκια, τα ανθρακούχα ποτά, το φοινικέλαιο, η ζάχαρη ή προϊόντα που περιέχουν στη σύστασή τους αυξημένα λιπαρά και ζάχαρα, καθώς και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βερόνικα Σκβορτσόβα. Πρόσθεσε ότι, εμπνευστές της πρωτοβουλίας είναι το υπουργείο Υγείας και το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία». Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ. Σκβορτσόβα, η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα ανθυγιεινά προϊόντα αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα στη μάχη κατά των βλαβερών συνηθειών.

Άμεσης προτεραιότητας ζήτημα συνιστά το φοινικέλαιο, η επιβολή φόρου στο οποίο θεωρείται σχεδόν ειλημμένη απόφαση.

© Sputnik/Vitaly Ankov

Το φοινικέλαιο, το οποίο παράγεται από τη ''σάρκα'' των καρπών του φοινικόδεντρου, αξιοποιείται στην παραγωγή φυτικών λαδιών, μαργαρίνης, μαγιονέζας, βουτύρου, σαλτσών, καθώς και υποκατάστατων των λιπαρών ουσιών του γάλακτος, μαλακών ειδών βουτύρου, επεξεργασμένων τυριών. Η επιβολή φόρων επιφέρει αυξήσεις στις τιμές αυτών των προϊόντων, λένε οι παραγωγοί. Σήμερα η  μαργαρίνη(που χρησιμοποιείται στη μαγειρική), η οποία παράγεται στη Ρωσία, αποτελείται κατά 60% από έλαια φοίνικα. Με την επιβολή φόρου σ' αυτήν, η τιμή του τελικού προϊόντος θα αυξηθεί κατά 20%. Συνακόλουθα, το κόστος των προϊόντων ζαχαροπλαστικής και των γλυκών από αλεύρι, καθώς και των αρτοσκευασμάτων, θα αυξηθεί κατά μέσο όρο γύρω στο 1%. Και οι τούρτες με πολλαπλές στρώσεις, στη συνταγή των οποίων περιλαμβάνονται εξειδικευμένα λιπαρά (μεταξύ αυτών και του φοινικέλαιου), θα ακριβύνουν κατά 15%, ενώ μπορεί ακόμη και να αποσυρθούν από την αγορά, αφού ο μέσος καταναλωτής δεν θα διαθέτει την αγοραστική δύναμη για να τις αποκτήσει.

Εκτός από το φοινικέλαιο, στη λίστα των επιβλαβών προϊόντων φιγουράρει και η ζάχαρη. Ως επιχείρημα του ανθυγιεινού χαρακτήρα της αναφέρεται η μεγάλη ποσότητά της στη σύσταση ανθρακούχων ποτών.

© Sputnik/Egor Eremov

Ωστόσο, τα προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, πέρα από τις λεμονάδες με ανθρακικό, είναι περισσότερα. Η επιβολή φόρου στα συστατικά τους θα προκαλέσει, αυτόματα, αύξηση στις τιμές και των ίδιων των προϊόντων. Η κατανάλωσή τους θα μειωθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής και των πωλήσεων. Αυτό σημαίνει ότι και η φορολογία των επιχειρήσεων επίσης θα μειωθεί.

Η επιβολή επιπρόσθετου φόρου κατανάλωσης στα «ανθυγιεινά» συστατικά των προϊόντων αναπόφευκτα θα επηρεάσει το κόστος των προϊόντων διατροφής. Εντούτοις, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι φόροι στα προϊόντα, η κατανάλωση των οποίων σε μεγάλες ποσότητες επιφέρει βλάβες στην υγεία, είναι εξ ολοκλήρου δικαιολογημένη και ότι αυτοί οι φόροι μπορούν να επιβληθούν ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να γίνει όχι μόνο για την ενίσχυση των κρατικών ταμείων, αλλά και για να μειωθεί η κατανάλωση των προϊόντων αυτών με οικονομικές μεθόδους, και όχι με απαγορεύσεις και περιορισμούς.

Υπέρ της πρωτοβουλίας επιβολής φόρου κατανάλωσης στα «ανθυγιεινά προϊόντα» τάχθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ντμίτρι Μεντβέντεβ έδωσε οδηγία στα αρμόδια υπουργεία να δουλέψουν πάνω στην επέκταση του καταλόγου των φορολογητέων προϊόντων, στα οποία ήδη περιλαμβάνονται το αλκοόλ, η μπύρα, τα προϊόντα καπνού, τα αυτοκίνητα χωρητικότητας 2-8 ατόμων (ΙΧ), τα λάδια αυτοκινήτου, το καύσιμο ντίζελ και η βενζίνη.

Πηγή: www.ria.ru