ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγίες ...χρήσης για την αγορά δώρων στη γιορτή του υπερασπιστή της πατρίδας
© Sputnik/Ilya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγίες ...χρήσης για την αγορά δώρων στη γιορτή του υπερασπιστή της πατρίδας

Για τις 23 Φεβρουαρίου, Ημέρα του υπερασπιστή της Πατρίδας, όλος ο ανδρικός πληθυσμός της Ρωσίας λαμβάνει —κατά παράδοση- δώρα. Έτσι, δεν προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι υπάρχουν κλασικά δώρα γι' αυτήν την ημέρα. Ρούχα και παπούτσια, εσώρουχα και επιλογές αρωμάτων βρίσκονται κάθε χρόνο στην κορυφή των αγορών, όσον αφορά τις προτιμήσεις δώρων για την ημέρα του άνδρα.

Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας: Ιστορία και παραδόσεις

Όλα τα δώρα για τις 23 Φεβρουαρίου μπορούν να χωριστούν σε δύο απλές κατηγορίες. Σε καλά δώρα και κακά δώρα. Άλλωστε, σύμφωνα με τη ρήση του λογοτεχνικού ήρωα Οστάπ Μπέντερ, στο μυθιστόρημα <<Δώδεκα καρέκλες>>: είτε μπορείτε να παίξετε σκάκι, είτε δεν μπορείτε. Και καμία προπόνηση δεν θα βοηθήσει σ' αυτήν την περίπτωση.

Για παράδειγμα, ένα καλό δώρο για την ημέρα του άνδρα μπορεί να είναι κάποιο γκάτζετ, όπως ένα τηλέφωνο, ένα τάμπλετ ή μια κονσόλα παιχνιδιών. Ωστόσο, η δυσκολία που παρουσιάζεται εδώ είναι η υψηλή τιμή αυτής της ευχάριστης, για τους παραλήπτες, έκπληξης. Για όσους είναι έτοιμοι να ξοδέψουν χρήματα υπάρχουν ακόμη ορισμένες επιλογές που κοστίζουν. Έρευνες δείχνουν ότι, πολλοί άνδρες θα ήθελαν να λάβουν ως δώρα ρολόγια χειρός ή να "αποδράσουν" ταξιδεύοντας σε αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς.

Υπάρχει ένα δώρο κατά τα φαινόμενα απλό, το οποίο, όμως, σας λύνει τα…χέρια, ειδικά σε σύνθετες οικονομικές συνθήκες. Για να μην μπερδευτείτε και κάνετε λάθος, μπορείτε να δώσετε στον άνδρα σας ένα φάκελο με χρήματα. Ίσως να μην είναι τόσο κομψό, αλλά, από την άλλη, το δώρο σας θα φανεί σίγουρα χρήσιμο στον παραλήπτη του.

© Sputnik

Μερικοί άνδρες συνδέουν το αλκοόλ με τα δώρα που είναι ικανά να ανεβάσουν τη διάθεση. Σε αυτήν την περίπτωση, ταιριάζουν περισσότερο το κονιάκ ή το ουίσκι. Ωστόσο, εδώ πρέπει να συνεκτιμηθούν οι προτιμήσεις του κάθε παραλήπτη.

Καλό και σχετικά οικονομικό δώρο μπορεί να είναι και ένα εισιτήριο για τη συναυλία του αγαπημένου του συγκροτήματος ή για κάποιο αθλητικό γεγονός. Τα πάντα πρέπει να κανονιστούν σύμφωνα με το γούστο του καθενός. Το σημαντικό είναι να έχουν διασαφηνιστεί εκ των προτέρων όλες οι προτιμήσεις. Το να δωρίσετε στον οπαδό της <<Σπαρτάκ>> ένα εισιτήριο για αγώνα της ΤΣΣΚΑ και στον θαυμαστή των Cannibal Corpse ένα εισιτήριο για την επετειακή συναυλία των <<Χέρια ψηλά!>> δεν είναι η καλύτερη επιλογή!

© Sputnik/Aleksey Kudenko

Οι κοινωνικές έρευνες στο θέμα των επιθυμητών δώρων δείχνουν ότι πολλοί άνδρες δεν θεωρούν σημαντικά τα αντικείμενα ως δώρα, παρά το γεγονός ότι, πολλά απ' αυτά κοστίζουν αρκετά χρήματα. Στην γιορτή του υπερασπιστή της Πατρίδας, πολλοί άντρες δε θα έλεγαν όχι σε ένα ρομαντικό ραντεβού ή σε ένα δείπνο. Και καλύτερα σε όλα μαζί.

Όμως, η επιθυμία των ανδρών στην επιλογή των δώρων δεν εκτιμάται πάντα. Σε μια ετήσια αρνητική μέτρηση πρώτα έρχονται βεβαίως τα μαντίλια για το κεφάλι, τα ρούχα και τα παπούτσια. Χρήσιμα-φυσικά- αντικείμενα, αλλά πολύ σπάνια μπορούν προκαλέσουν ευχαρίστηση.

Άλλο ένα δώρο χωρίς πιθανότητες…νίκης, είναι η γραβάτα. Κι αυτό διότι, αυτό το αξεσουάρ θεωρείται επίσημο δώρο. Σύμφωνα με έρευνες, ειδικά αυτό το στοιχείο της γκαρνταρόμπας ενοχλεί τη νεολαία και τους ηλικιωμένους.

Άλλα δώρα, που προκαλούν πλήξη με την ανοησία τους, όπως τονίζουν παραλήπτες του, είναι το άρωμα και ο αφρός ξυρίσματος. Κάποιοι έχουν μαζέψει τόσο μεγάλες ποσότητες αφρού ξυρίσματος που θα μπορούσαν να ξυρίζονται για μερικούς αιώνες!

© Sputnik/Sergey Pyatakov

Μερικές φορές συμβαίνουν και μοναδικά περιστατικά. Ο ερευνητικός οργανισμός <<Ρομίρ>> διεξήγαγε μια έρευνα —την παραμονή της 23ης Φλεβάρη —σχετικά με τα πιο περίεργα δώρα για τη γιορτή. Φάνηκε ότι σε ορισμένους ερωτηθέντες είχαν δωρίσει στο παρελθόν αρκουδάκια, κατσαρόλες, κομπόστες, ακόμη και ένα ψόφιο χάμστερ! Έτσι, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι το άρωμα δεν είναι και η χειρότερη επιλογή. Για να είμαστε δίκαιοι, αξίζει να παρατηρηθεί ότι στη Ρωσία υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που βλέπουν με σκεπτικισμό τις επίσημες γιορτές. Γι' αυτό το λόγο, σε εκείνες τις ημέρες δε χαρίζουν δώρα ο ένας στον άλλον.

Βέβαια, το σημαντικό δεν είναι πάντοτε το δώρο, αλλά η προσοχή. Όμως την 23η Φλεβάρη πάντα ακολουθεί η 8η Μαρτίου, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Έτσι, πολλοί άνδρες επιλέγουν δώρο γι' αυτή την ημέρα βασιζόμενοι σε ό, τι έλαβαν εκείνοι ως δώρο σε δύο βδομάδες πριν.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr