ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Ρωσία δεν οφείλει την ισχύ της μόνο στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Μπουλάβα»
© Sputnik/ Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ρωσία δεν οφείλει την ισχύ της μόνο στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο «Μπουλάβα»

Περισσότεροι από 50 διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν τεθεί σε ετοιμότητα στην Ρωσία τα τελευταία τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο, ο διοικητής των πυραυλικών στρατευμάτων στρατηγικής σημασίας, συνταγματάρχης Γενική Σεργκέι Καρακάγιεφ. Τη δεδομένη στιγμή την ασφάλεια της Ρωσίας εγγυώνται τα πυραυλικά συστήματα «Σατανάς», «Tόπολ-Μ», «Γιαρs» και άλλα.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, θεωρεί ότι οι ρωσικοί πύραυλοι, συνδυάζουν τις προηγμένες τεχνολογίες αιχμής με νέες κατασκευαστικές προσεγγίσεις. Παράλληλα εκτιμά ότι ως προς την ταχύτητα, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα, οι ρωσικοί πύραυλοι πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές.

Η τεχνολογική υπεροχή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων

«Είμαι βέβαιος ότι οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στα τμήματα πυραυλικών συστημάτων θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητές τους και να είναι ένα αξιόπιστο στήριγμα στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας», δηλώνει ο Σοϊγκού όπως αναφέρει το RIA Novosti.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος «Σατανάς», όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, συνιστά ένα φόβητρο για τους πιθανούς εχθρούς. Ειναι ένας πύραυλος με δύο τμήματα επιτάχυνσης τέταρτης γενιάς. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πραγματοποιήθηκε το 1986 στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκανούρ.

Η εκτόξευση αυτή ήταν ανεπιτυχής,καθώς κατά την εκκίνηση δεν λειτούργησε ο προωθητικός κινητήρας του πρώτου τμήματος επιτάχυνσης με αποτέλεσμα ο πύραυλος να πέσει και να καταστραφεί πλήρως η βάση εκτόξευσης. Στις συνέχεια πραγματοποιήθηκαν πιο επιτυχείς δοκιμές και το 1988 το σύστημα εντάχθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Ο πύραυλος «Σατανάς»,είναι ένα πύραυλος κάτοχος ρεκόρ. Μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως ο πιο ισχυρός και βαρύς πύραυλος στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη την αυτονομία πτήσης του, μπορεί να ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν ανέφικτοι στόχοι για τον πύραυλο αυτό σε όποιο σημείο της γης. Όπως λένε οι εμπειρογνώμονες,για τον «Σατανά», το όποιο αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας καθίσταται αναποτελεσματικό εξαιτίας των στόχων αποπροσανατολισμού που διαθέτει. Επιπλέον, ο πύραυλος είναι σε θέση να εκτοξευθεί ακόμα και υπό συνθήκες μετά από πυρηνικό βομβαρδισμό.

© Sputnik/Ramil Sitdikov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια πιο ειρηνική ονομασία έχει ο πύραυλος "Topol-M".»(«Λέυκα») Ο εν λόγω πύραυλος μπορεί να τοποθετηθεί και σε κινητή βάση εκτόξευσης και σε σταθερή. Η κινητή βάση εκτόξευσης του «Topol-M» είναι αυτή που βλέπουμε στις παρελάσεις που διοργανώνονται την Ημέρα της Νίκης. Ο πύραυλος «Topol-M», είναι ο πρώτος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος που κατασκευάστηκε μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Σε σταθερή βάση εκτόξευσης τοποθετήθηκε το 1997, ενώ σε κινητή το 2000.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος διαθέτει υψηλή ανθεκτικότητα σε επιβλαβείς παράγοντες όταν βρίσκεται εν πτήσει, όπως και την ικανότητα να αποφεύγει τα αντι πυραυλικά συστήματα μεγάλης ισχύος. Ο πύραυλος όταν είναι επίσης εν πτήσει, μπορεί να αντέξει την ισχυρή ραδιενεργό ακτινοβολία, τους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς και την πυρηνική έκρηξη που μπορεί να σημειωθεί σε μικρή απόσταση. Διαθέτει επίσης προστασία από υψηλής ισχύος ακτίνες λέηζερ, ενώ εν πτήσει έχει την δυνατότητα ελιγμών χάρη στους πρόσθετους κινητήρες που διαθέτει.

Εξελιγμένη μορφή του πυραυλικού συστήματος «Topol-M» είναι ο τελευταίας τεχνολογίας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλός «Yars» με αποσπώμενη κεφαλή, που εντάχθηκε στα ενεργά εξοπλιστικά συστήματα το 2009,ενώ οι δοκιμές του είχε ξεκινήσει το Μάιο του 2007.

Ο πύραυλος «Bulava», είναι ένας νέος διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, ο οποίος μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο πύραυλος έχει αυτονομία πτήσης έως 10 000 km, που έχει σχεδιαστεί για τα πυρηνικά υποβρύχια της κλάσης «Borey».Ο πύραυλος «Bulava» εντάχθηκε στα ρωσικά οπλικά συστήματα τον Ιανουάριο του 2013. Κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει 6-10 πυρηνικές κεφαλές. Το συνολικό ωφέλιμο φορτίο του εν λόγω πυραύλου είναι περίπου 1150 kg. Ο πύραυλος έχει στερεά καύσιμα στα δύο πρώτα τμήματα επιτάχυνσης και υγρό καύσιμο στον τρίτο.

© Sputnik/Host Photo Agency/Vladimir Pesnya

Στα τέλη του 2014, ο διοικητής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας Συνταγματάρχης Σεργκέι Καρακάγιεφ, ανακοίνωσε επίσημα και για πρώτη φορά, διαβαθμισμένα έως τότε στοιχεία που αφορούσαν στην κατασκευή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στερών καυσίμων RS-26.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος RS-26, που είναι γνωστός και ως «Ρουμπέζ», κατασκευάστηκε με γνώμονα τον πύραυλο RS-24»Yars». Αναμένεται ότι θα είναι πιο ελαφρύς από τον «Yars», θα διαθέτει εξελιγμένης μορφής πολεμοφόδια και αποσπώμενη κεφαλή.

RS-26, ο οποίος αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης και ως πύραυλος «δολοφόνος» καθώς μπορεί να πλήξει τα πάσης φύσεως αντιπυραυλικά συστήματα άμυνας, από φέτος θα ενταχθεί στις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας, στην κατηγορία των πυραύλων στερεών καυσίμων «Topol-M» και «Yars».Τα περισσότερα στοιχεία που αφορούν στις προδιαγραφές του συγκεκριμένου πυραυλικού συστήματος είναι προς το παρόν διαβαθμισμένα.

Το υλικό είναι παραγωγή της συντακτικής ομάδας του www.greece-russia2016.gr