ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσκόπηση:Οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται την Τουρκία για συνεργασία με τον ISIS
© RIA Novosti/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση:Οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται την Τουρκία για συνεργασία με τον ISIS

Δημοσκόπηση που έκανε το πρακτορείο Sputnik σε ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε ότι, το 72% των Γάλλων πιστεύει πως η Τουρκία κάνει τα "στραβά μάτια" στους τούρκους λαθρέμπορους πετρελαίου που συνεργάζονται με τον ISIS (Ισλαμικό Κράτος)  στη Συρία. Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι, το 52% των Γερμανών, το 38% των Αμερικανών και το 41% των Βρετανών, θεωρεί  ότι η παράνομη εμπορία πετρελαίου σε συνεργασία με τους τρομοκράτες, γίνεται με την ανοχή των τουρκικών αρχών. Η δημοσκόπηση, πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, από τη γνωστή βρετανική εταιρεία  Populus και στη Γαλλία από την  εταιρεία IFOP  για λογαριασμό του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου και του ραδιοφώνου Sputnik. 

Στη ερώτηση, αν πιστεύουν ότι «η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον τρομοκρατικών ομάδων όπως ο ISIS»  το 59% των Γάλλων απάντησε αρνητικά και δεν συμφωνώ. Στη Γερμανία, το 36% απάντησε αρνητικά, σε σχέση με το 26% που  απάντησε θετικά.  Στη Μεγάλη Βρετανία, η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι απόψεις διίστανται, με το  23% να απαντά θετικά και το 23% αρνητικά.  Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες  το 30% των Αμερικανών θεωρεί ότι η Τουρκία διεξάγει πόλεμο κατά των τρομοκρατικών ομάδων και μόνο το 17% έχει αντίθετη άποψη.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, από την εταιρεία  Populus, για λογαριασμό του πρακτορείου Sputnik, στο διάστημα από 3 έως 4 Φεβρουαρίου του 2016. Στη Γαλλία η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 3 έως 5 Φεβρουαρίου του 2016, από την γαλλική εταιρεία Ifop. Η δειγματοληψία έγινε με βάση το φύλο, την ηλικία και τις γεωγραφικές περιοχές, ενώ το περιθώριο σφάλματος κυμαίνεται στο +/-3,1%, σε επίπεδο εμπιστοσύνης  95%.

Πηγή: www.ria.ru