ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο «MISiS» ανοίγει το Μηχανολογικό κέντρο
© Sputnik/Evgeny Biyatov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο «MISiS» ανοίγει το Μηχανολογικό κέντρο

Το εθνικό ερευνητικό τεχνολογικό πανεπιστήμιο «MISiS» (το πρώην ινστιτούτο χάλυβα και κραμάτων της Μόσχας) ολοκλήρωσε την κατασκευή του Μηχανολογικού κέντρου προτυποποίησης υψηλής πολυπλοκότητας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από το φθινόπωρο, όπως ανέφερε η πρύτανης του ΕΕΤΠ «MISiS», Αλεβτίνα Τσερνίκοβα.

© Sputnik/Evgeny Biyatov

«Το πρότυπο είναι ένα ''αντικείμενο'' που παλαιότερα δεν υπήρχε. Όταν κανείς σκέφτεται το νέο διαστημόπλοιο, το αυτοκίνητο ή το δορυφόρο, καθένα από αυτά πρέπει να τα κατασκευάσει για πρώτη φορά. Στη Ρωσία κάθε τέτοια παρόμοια δουλειά εκτελείται πάντοτε στη βάση των επιχειρήσεων, αλλά λίγες εξ' αυτών μπορούν να αντέξουν οικονομικά κάτι τέτοιο. Επομένως, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα "σημείο" με πολλαπλά τμήματα, όπου να μπορεί, πρακτικά κάποιος να υλοποιήσει κάθε ιδέα που έχει. Ενδεχομένως, τέτοιου είδους κέντρα δεν υπάρχουν ακόμη πουθενά στον κόσμο», εξήγησε ο διευθυντής του Κέντρου, βιομηχανικός σχεδιαστής Βλαντίμιρ Πιροζκόφ. 

Το κέντρο θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο σύγχρονο, υψηλής τεχνολογίας, εργαστήριο για τη δημιουργία και το βιομηχανικό σχεδιασμό λειτουργικών προτύπων υψηλής πολυπλοκότητας για τη ρωσική και την παγκόσμια βιομηχανία.

Το Μηχανολογικό κέντρο δημιουργείται εντός των τειχών του  ΕΕΤΠ «MISiS», επειδή τον τελευταίο καιρό το πανεπιστήμιο εξελίχθηκε στο κορυφαίο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης στη Ρωσία στους τομείς της επιστήμης των υλικών, της μεταλλουργίας και της μεταλλευτικής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα σ' αυτό να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για την επίλυση σύνθετων ή και περίπλοκων τεχνικών προβλημάτων.

Οι βασικές κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Κέντρου είναι η αεροπορία/αεροπλοΐα, η βιολογική μηχανική, η ιατρική, η αστροναυτική, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Οι συνεργάτες του Κέντρου έχουν, ήδη, υλοποιήσει σειρά σχεδίων για λογαριασμό κορυφαίων εταιρειών της χώρας, μεταξύ των οποίων το πρότυπο διαστημόπλοιο νέας γενιάς, κατά παραγγελία της Εταιρείας Πυραύλων και Διαστήματος «Ενέργεια» και τη δημιουργία του νέου καθίσματος για αστροναύτες, σε συνεργασία με την Παραγωγική Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης «Ζβεζντά».

© Sputnik/Evgeny Biyatov

Η παραγωγική βάση του κέντρου αποτελείται από 29 καινοτόμα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, ικανά για την παραγωγή υψηλής ακρίβειας λεπτομερειών μικρών σειρών και βιομηχανικά δείγματα/μοντέλα υψηλού επιπέδου τεχνολογικής μελέτης, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες απαιτήσεις του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Η λειτουργία του κέντρου επιτρέπει τον υπολογισμό και τη διαμόρφωση σε αριθμητική μορφή περίπλοκων λειτουργικών αντικειμένων σε σχήματα με πολλαπλά τμήματα. Τα μεγέθη του αντικειμένου που δημιουργείται θα είναι δυνατό να ποικίλουν από ένα μικρόμετρο ως 20 μ.

«Το κέντρο μας θα γίνει το ‘'μαγικό ραβδί'' της γενιάς του για τους επιστήμονες. Αν κάποιος ονειρεύεται να δημιουργήσει την αντι-βαρύτητα ή, για παράδειγμα, να μεταφερθεί στο χρόνο, τότε θα μπορεί να δοκιμάσει να το κάνει αυτό σε εμάς», αστειεύτηκε ο Βλαντίμιρ Πιροζκόφ.

Το Μηχανολογικό κέντρο προτυποποίησης υψηλής πολυπλοκότητας ΕΕΤΠ «MISiS» δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας και Επιστήμης και του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Πηγή: www.ria.ru