ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το 63% των Ρώσων λέει όχι στην άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας
© Sputnik/Ruslan Krivobok
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 63% των Ρώσων λέει όχι στην άρση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Το 63% των Ρώσων πιστεύει ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν πρέπει να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Πανενωσιακό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTSIOM).

Οι σχέσεις Ρωσίας Τουρκίας διέρχονται μια περίοδο κρίσης μετά την κατάρριψη —στις 24 Νοεμβρίου του 2015- ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικό F-16. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού «πισώπλατο χτύπημα» που πραγματοποίησαν οι συνεργοί των τρομοκρατών, ενώ είχε υπογράψει σχετικό διάταγμα που προέβλεπε τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Οι Ρώσοι προς το παρόν δεν έχουν ξεχάσει το ρωσικό μαχητικό SU-24 που κατέρριψε η Τουρκία. Τα δύο τρίτα (2/3) των συμπολιτών μας (δηλαδή το 63%) πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν πρέπει να άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία…ενώ τα τρία τέταρτα (το 78%) τάσσονται κατηγορηματικά ενάντια σε οποιονδήποτε συμβιβασμό, μέχρις ότου η τουρκική κυβέρνηση ζητήσει επίσημα συγνώμη για το συμβάν με το SU-24», επισημαίνεται στην έρευνα.

Σύμφωνα επίσης με τα ευρήματα της έρευνας, η πλειονότητα των ερωτηθέντων, δεν αισθάνεται ότι υπήρξαν αρνητικές επιπτώσεις από «την διακοπή των σχέσεων με την Άγκυρα».

«Το 54% των Ρώσων θεωρεί ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που έχασε από τη ρωσο-τουρκική διένεξη και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκατέρωθεν (μόνο το 3% θεωρεί ότι η Ρωσία δέχθηκε "πλήγμα"). Ένας στους τρεις Ρώσους, δηλαδή το 35% θεωρεί, ότι και οι δύο χώρες, υπέστησαν στον ίδιο βαθμό τις συνέπειες», επισημαίνεται στην έρευνα.

Η δημοσκόπηση της VTSIOM πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 6-7 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1600 ανθρώπων, σε 130 γεωγραφικά σημεία, ενώ το περιθώριο λάθους δεν υπερβαίνει το 3,5%.

Πηγή: www.ria.ru