ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε ελεύθερη μορφή το “γενικό κείμενο υπαγόρευσης” στον ετήσιο διαγωνισμό ρωσικής γλώσσας
© Sputnik/Vitaliy Ankov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ελεύθερη μορφή το “γενικό κείμενο υπαγόρευσης” στον ετήσιο διαγωνισμό ρωσικής γλώσσας

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού ρωσικής γλώσσας  «Γενικό κείμενο υπαγόρευσης», έχουν επεξεργαστεί ένα κείμενο —τεστ, που θα δίνει την δυνατότητα στους ξένους που μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα, να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Το κείμενο- τεστ  θα μπορούν να γράψουν όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν τη ρωσική γλώσσα, αλλά το επίπεδο επάρκειας που διαθέτουν δεν τους επιτρέπει να γράψουν το γενικό κείμενο.   

Οι ξένοι που δεν γνωρίζουν τη ρωσική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να μπορούν να γράψουν το «γενικό κείμενο υπαγόρευσης», θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, γράφοντας μια πιο απλή εκδοχή, που θα έχει την μορφή του τεστ εργασίας, δήλωσε στο  RIA Novosti η διοργανώτρια του έργου Όλγα Ρέμπκοβετς.

«Οι φιλόλογοι που έχουν επεξεργαστεί το βασικό κείμενο του διαγωνισμού, στο οποίο διαγωνίζονται όλοι οι συμμετέχοντες, έχουν επεξεργαστεί για τους αλλοδαπούς που μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα, ένα κείμενο εργασίας, με γνώμονα το βασικό κείμενο, ώστε να μπορούν να διαγωνιστούν κι αυτοί», δήλωσε η κ. Ρέμπκοβετς      

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό αφορά πρωτίστως τις πλατφόρμες, του διαγωνισμού «Γενικό κείμενο υπαγόρευσης» που απευθύνονται στο εξωτερικό. Το κείμενο —τεστ, θα μπορούν να το γράψουν όσοι ενδιαφέρονται για τη ρωσική γλώσσα, αλλά η επάρκεια τους δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν πλήρως στην δράση αυτή και να γράψουν το γενικό κείμενο της υπαγόρευσης.

Το «γενικό κείμενο υπαγόρευσης» είναι ένα ετήσιο εκπαιδευτικό γεγονός, που έχει την μορφή ενός διαγωνισμού στον οποίο μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί. Σκοπός του είναι να δώσει την δυνατότητα στον καθένα να επαληθεύσει τις γνώσεις του στην ρωσική γλώσσα και να αφυπνίσει το ενδιαφέρον του

για να βελτιώσει το μορφωτικό του επίπεδο. Η ιδέα της εθελοντικής υπαγόρευσης για όλους όσους το επιθυμούν, ''γεννήθηκε'' στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Ο συγγραφέας του κειμένου υπαγόρευσης θα ανακοινωθεί στις 10 Μαρτίου. Το 2015, ήταν ο Ρώσος συγγραφέας και ειδικός σε θέματα αρχαίας ρωσικής λογοτεχνίας Γιεβγκένι Βοντολάζκιν, το μυθιστόρημα του οποίου «Δάφνη», τιμήθηκε το 2013 με το βραβείο «Μεγάλο Βιβλίο». Εφέτος ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 16 Απριλίου.

Πηγή: www.ria.ru