ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Την άνοιξη θα εκτοξευθεί ο  μικροδορυφόρος τυπώθηκε σε 3D-εκτυπωτή
© Sputnik/Vitaly Belousov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Την άνοιξη θα εκτοξευθεί ο μικροδορυφόρος τυπώθηκε σε 3D-εκτυπωτή

Στο τέλος Μαρτίου θα αποσταλεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (МКС) ένας μικροδορυφόρος, ο πρώτος στον κόσμο το ''σώμα'' του οποίου έχει τυπωθεί σε τρισδιάστατο (3D) εκτυπωτή, και οι αστροναύτες θα ξεκινήσουν το επόμενο διαστημικό ταξίδι.

"Ο δορυφόρος της Πολυτεχνικής Σχολής του Τομσκ, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να εκτοξευθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου, υποβλήθηκε στην αεροδιαστημική επιτροπή РКК "Ενέργεια", όπου πραγματοποιούνται οι τελικές προετοιμασίες για αποστολή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολυτεχνείου του Τομσκ, στις 31 Μαρτίου θα ξεκινήσει από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το "σκάφος", "Πρόοδος MS-2", το οποίο θα παραδώσει τον μικροδορυφόρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (МКС).

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, οι κοσμοναύτες θα εκτοξεύσουν τον μικροδορυφόρο στην εξωτερική επιφάνεια του Διαστημικού σταθμού. Το ύψος της τροχιάς του δορυφόρου θα είναι περίπου 400 χιλιόμετρα, η διάρκεια του ταξιδιού θα είναι περίπου έξι μήνες, ενώ, οι διαστάσεις του κυμαίνονται από 300 έως 100 χιλιοστά.

Το 2016 η Ρωσία και όλος ο κόσμος θα γιορτάσουν τα 55 χρόνια της πρώτης πτήσης του ανθρώπου στο Διάστημα. Στη φωτoγραφία: Η κατασκευή του κοσμοδρομίου «Βαστότσνιι» στην περιοχή Αμούρ

Θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος στον κόσμο, το περίβλημα του οποίου είναι τυπωμένο σε 3D εκτυπωτή. Στο μέλλον, η τεχνολογία θα μπορούσε να συντελέσει στη δημιουργία μικρών δορυφόρων, η χρήση των οποίων θα είναι ευρύτερη και πιο προσιτή οικονομικά, ανακοίνωσε το πολυτεχνείο.

Η συσκευή σχεδιάστηκε στο εκπαιδευτικό κέντρο "Σύγχρονες τεχνολογίες παραγωγής", του Πολυτεχνείου του Τομσκ και τα υλικά του δημιουργήθηκαν από επιστήμονες του πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Φυσικής και Επιστήμης των Υλικών, με σκοπό να δοκιμασθούν στη διαστημική τεχνολογία.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία του μικροδορυφόρου εκτυπώθηκαν με τη χρήση πλαστικού και-παγκόσμια πρωτιά- από επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Διάφορα υλικά προφυλάσσουν τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, που τροφοδοτούν όλο το δορυφορικό σύστημα από βλάβες από τη διαφορά θερμοκρασίας.

Προβλέπεται ότι, οι αισθητήρες θα ανιχνεύουν τη θερμοκρασία στο σκάφος, στους πίνακες και στις μπαταρίες, παράμετροι των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, και θα μεταδώσουν τα δεδομένα στην Γη. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναλύσουν την κατάσταση των υλικών και θα αποφασίσουν, εάν θα τα χρησιμοποιήσουν για την κατασκευή διαστημικού οχήματος στο μέλλον.

Επιπλέον, ο δορυφόρος που εκτοξεύεται με αφορμή την επέτειο των 120 χρόνων του Πανεπιστημίου του Τομσκ, θα αποστείλει χαιρετισμούς στους κατοίκους της Γης, καταγεγραμμένους σε 10 γλώσσες από τους φοιτητές του πανεπιστημίου, στη συχνότητα 437.025 Mhz.

Πηγή: www.ria.ru