ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ηλιακές μπαταρίες για τους δορυφόρους ΓΚΛΟΝΑΣΣ θα είναι εξ ολοκλήρου ρωσικές
© Sputnik/Valeriy Melnikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ηλιακές μπαταρίες για τους δορυφόρους ΓΚΛΟΝΑΣΣ θα είναι εξ ολοκλήρου ρωσικές

Οι ηλιακές μπαταρίες για τους νέους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των δορυφόρων «ΓΚΛΟΝΑΣΣ-Κ1» και «ΓΚΛΟΝΑΣΣ-Κ2», οι οποίες παράγονται από την εταιρεία «Πληροφοριακά Δορυφορικά Συστήματα» («ΠΔΣ»), θα παρασκευάζονται μόνο από ρωσικά εξαρτήματα.

Ο παραγωγός πηγών τροφοδοσίας (ενν. μπαταριών) για διαστημόπλοια, η εταιρεία «Saturn», η οποία μετέχει στη σύνθεση της εταιρείας «ΠΔΣ», έχει κυριαρχήσει σε ολόκληρο τον κύκλο παραγωγής φωτοηλεκτρικών μετατροπέων από αρσενικό και γάλλιο, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ηλιακών μπαταριών για τα νέα διαστημόπλοια.

Πέραν αυτών, η «Saturn» υιοθέτησε μια τεχνολογία που επιτρέπει τη μείωση της πυκνότητας του υποστρώματος από γερμάνιο για τους φωτοηλεκτρικούς μετατροπείς από αρσενικό και γάλλιο, χάρη στην οποία η μάζα των ηλιακών μπαταριών για τα διαστημόπλοια κατέστη δυνατό να μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 10%, γεγονός που επιτρέπει την εγκατάσταση μεγαλύτερου ωφέλιμου φορτίου στους δορυφόρους.

Η εφαρμογή αυτών των φωτοκυττάρων προβλέπεται να γίνει στις ηλιακές μπαταρίες των δορυφόρων πλοήγησης «ΓΚΛΟΝΑΣΣ-Κ1» — του οποίου τα περιβλήματα των φτερών είναι ήδη εξοπλισμένα με αυτές- και «ΓΚΛΟΝΑΣΣ-Κ2», καθώς και στα σώματα άλλων διαστημοπλοίων.

Πηγή: www.ria.ru