ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σβιντκόϊ: μια ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του  αφιερωματικού  έτους θα κατέχει η συνεργασία στον πολιτιστικό και πνευματικό τομέα
© Sputnik/Vladimir Vyatkin
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σβιντκόϊ: μια ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους θα κατέχει η συνεργασία στον πολιτιστικό και πνευματικό τομέα

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου για θέματα της διεθνούς πολιτιστικής συνεργασίας, Μιχαήλ Σβιντκόι έδωσε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Sputnik Express.

Ερ.: Εσείς είστε ένας από τους εκπροσώπους του ρωσικού κράτους με τον οποίο συζητάμε αναφορικά με το αφιερωματικό έτος.  Οπως είναι γνωστό, είστε  ο  συντονιστής από την ρωσική πλευρά.  Από αυτή την άπ οψη  πως το βλέπετε αυτό το έτος;

Απ.: Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι  τέτοιες χρονιές, οπωσδήποτε  θα δώσουν μια ώθηση στις σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των χωρών, καθώς το επίπεδο των  διακρατικών επαφών είναι υψηλό,  όπως το έχετε ήδη αναφέρει, στις 14 Ιανουαρίου έγινε η συνάντηση των Προέδρων της Ελλάδας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και το
περασμένο έτος ο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Πιστεύω ότι και φέτος ενδέχεται να γίνουν τέτοιου είδους συναντήσεις. Στις 11 Μαρτίου γίνεται η συνάντηση  του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ΑλέξηΤσίπρα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι  Πριχόντκο, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αθήνα για να γίνει η έναρξη και να ξεκινήσει η χρονιά σε πρακτικό επίπεδο.

Όπως είναι γνωστό, η Ελληνική και η Ρωσική Ορθοδοξία έχουν ιστορικούς δεσμούς, ανήκουν στο ίδιο πολιτισμικό κλάδος της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.

Φέτος γιορτάζουμε την 1000 —ετία του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος — είναι επίσης πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο πιστεύω ότι θα επηρεάσει ορισμένες πτυχές του αφιερωματικού έτους.

Αυτά είναι κάποια πολιτικά και θεμελιώδη πνευματικά πράγματα, αλλά υπάρχει και η ζωντανή πρακτική. Η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας σε διάφορους τομείς της αγοράς. Για παράδειγμα, ο τουρισμός των Ρώσων στην Ελλάδα αυξανόταν ραγδαία μέχρι το 2014. Μέχρι τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εμείς απαντήσαμε με τις κυρώσεις μας, το εμπόριο των αγροτικών προϊόντων αυξανόταν ενεργά, και αυτό είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό σημείο. Τα προϊόντα της Ελληνικής ελαφριάς βιομηχανίας υπήρχαν στη Ρωσία. Και εκτός αυτού, όπως ξέρετε, η Ελλάδα προμηθεύεται ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, εμείς με τη σειρά μας ενδιαφερόμασταν για ορισμένα έργα υποδομής, όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.α.

Είναι σαφές ότι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα δεν εξαφανίστηκαν, ότι εξακολουθεί να υπάρχει  το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τα αγροτικά προϊόντα, οι πιθανές ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία. Στα πλαίσια του τρέχοντος έτους, φυσικά, θα υπάρξουν πάρα πολλές επιχειρηματικές αποστολές, όπου οι επιχειρηματίες από τη Ρωσία και επιχειρηματίες από την Ελλάδα θα επισκεφθούν τις περιοχές όπου υπάρχει δυνητικό κοινό ενδιαφέρον. Νομίζω ότι αυτό, πάλι, αφορά και τον αγροτικό τομέα και την επεξεργασία ξύλου και με τα οικοδομικά υλικά, κ.λπ. αφού η Ελλάδα εργάζεται ενεργά στην κατασκευή επίπλων και άλλων προϊόντων  από  ξύλο. Φυσικά, εξακολουθεί να είναι στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα των ρωσικών επενδύσεων στις  ελληνικές υποδομές.

Εν ολίγοις, αυτό το μέρος της οικονομίας, πιστεύω, παρουσιάζει ενδιαφέρον και για τις δύο χώρες. Περιμένουμε ότι θα γίνει η 10η σύνοδος της Διακυβερνητικής Οικονομικής Επιτροπής η οποία, παρά τις αμοιβαίες κυρώσεις, θα εξετάσει τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Σημαντική θέση έχει και η στρατιωτική συνεργασία, με τα ελληνικά πλοία να μπαίνουν στα ρωσικά λιμάνια και τα ρωσικ ά πλοία στα ελληνικά λιμάνια. Κατά κανόνα, δεν είναι μόνο στρατιωτική συνεργασία, αλλά και τα ειδικά πολιτιστικά προγράμματα που συνοδεύουν αυτού του είδους τις επισκέψεις.

Θα γίνουν εκθέσεις στα μουσεία που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις. Και αυτό είναι επίσης αξιοσημείωτο. Επειδή η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, και τώρα με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, παρ'όλα αυτά είναι δυνατή η αναβίωση της μορφής διαλόγου του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών, το οποίο επίσης το εκλαμβάνουμε ως ένα πολύ θετικό σημάδι στην στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.

Και τέλος, μια ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους θα έχει η συνεργασία στον πολιτιστικό και πνευματικό τομέα. Όπως  έχω ήδη αναφέρει φέτος γιορτάζουμε την 1000 —ετία του Ρωσικού μοναχισμού. Στην Κρήτη, αν δεν κάνω λάθος, τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ορθοδόξων εκκλησιών. Αυτό είναι επίσης σημαντικό, διότι οι σχέσεις μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και της εκκλησίας της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά θετικές και φιλικές.

Φυσικά, μας ενδιαφέρει ώστε το ελληνικό και ρωσικό κοινό να μάθει περισσότερα για τη σύγχρονη κουλτούρα των δύο χωρών. Είναι σαφές ότι η έμφαση θα δοθεί στις κλασικές εκθέσεις. Με αυτή την έννοια, στις 11 Μαρτίου στην Ακρόπολη θα παρουσ ιαστεί η έκθεσης από τοΕρμιτάζ «Το χρυσάφι τωνΣκύθων». Πρόκειται για αρχαία κληρονομιά. Στη Ρωσία, θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Θεοί και Ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας», στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο, στην καρδιά της Μόσχας με μια πολύ αξιοσημείωτη διεύθυνση — Κόκκινη Πλατεία, αριθμός 1! Εκεί θα φιλοξεν ηθεί η έκθεση αφιερωμένη στους Έλληνες θεούς και ήρωες.

Από την πλευρά μας θέλουμε να δείξουμε στην Ελλάδα, κάποια κομμάτια που σπάνια παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό. Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει έκθεση από το Ερμιτάζ, θέλω να πιστεύω ότι θα έρθει στην Ελλάδα, έκθεση από την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ,
αφιερωμέν η στην ρωσική εικόνα. Είναι βέβαια γνωστό ότι οι Έλληνες έχουν εκπληκτικές δημιουργίες της θρησκευτικής εικόνας ειδικά στο Βυζαντινό Μουσείο. Αλλά η ρωσική εικόνα έχει το δικό της χαρακτήρα. Και έχει υιοθετήσει πολλά από τη βυζαντινή και ελληνική παράδοση.

Η έκθεση αυτή θα παρουσιάσει την εσωτερική πνευματική μας σχέση, η οποία μετράει χιλιετίες. Πιστεύω ότι οι ορισμένες αλλαγές στον οικονομικό τομέα θα γίνουν ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Ρωσία θα παρουσιαστεί ως η τιμώμενη χώρα, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Ρωσία θα εμφανιστεί και ως ειδική προσκεκλημένη και στην Έκθεση Βιβλίου, διότι θέλουμε να παρουσιάσουμε τη σύγχρονη ρωσική λογοτεχνία και να ενημερώσουμε τον Έλληνα αναγνώστη για τις σύγχρονες τάσεις της ρωσικής λογοτεχνίας.

Θα υπάρξουν και οι πολιτικές εκδηλώσεις, που αφορούν το γεγονός ότι, όπως γνωρίζουμε, ο πρώτος πρόεδρος της Ελλάδας ο μεγάλος Καποδίστριας ήταν, με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

Και ελπίζω, οι αναμνηστικές πλάκες προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, και μια σειρά από εκθέσεις που συνδέονται με το όνομά του, οι οποίες βασίζονται, στα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το πρόγραμμα είναι αρκετά μεγάλο, έχει, περίπου εκατό πενήντα, διαφορετικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Ερ.: Μιχαήλ  Γιεφίμοβιτς,  είστε, πράγματι, ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της ρωσικής κοινωνίας.Επιτρέψτε μου να το πω, παρακολουθώ τα προγράμματά σας στο κανάλι «Κουλτούρα», γι αυτό το ξέρω. Το λέω αυτό, διότι υπενθυμίσατε τον Ιβάν Αντόνοβιτς, όπως τον λέγανε, Καποδίστρια. Θέλω οι Έλληνες ακροατές μας να ξέρουν ότι τότε, 190 χρόνια πριν, δεν υπήρχε ελληνικό κράτος, όμως, οι Έλληνες δραστηριοποιούνταν στη Ρωσία στο επίπεδο των 1800 εμπορικών εταιρειών. Μπορείτε να το φανταστείτε; Εσείς αναφέρατε οτι χρειάζεται μια νέα ώθηση. Πραγματικά. Νομίζω ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας δείχνει το δρόμο για το τι θα έπρεπε να γίνει. 1.800 εταιρείες είχαν εργαστεί πριν από 180 χρόνια, όταν σήμερα η ελληνική κοινωνία, στρέφεται προς τη Ρωσία, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όταν η Ελλάδα περνάει στενωπό, οι Έλληνες στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εδώ όπως και να έχει. Αυτό μπορεί να είναι και κακό, ότι δεν κατευθύνουν το βλέμμα τους όταν η κατάσταση στη χώρα είναι καλή…

Απ.: Αυτό είναι μια συνήθης προσέγγιση των ανθρώπων είναι συστατικό μέρος της ζωής.

Ερ.: Εν πάσει περιπτώσει, το θέτω σαν ερώτηση. Πολλές χώρες, πρόσφατα η ηγεσία της Ουγγαρίας, τις προάλλες της Ιταλίας, συζητούσαν ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς συζήτηση. Δηλαδή η παράταση των κυρώσεων μετά την καλοκαιρινή περίοδο δεν θα περάσει χωρίς συζήτηση. Στην Ελλάδα, επίσης, άρχισαν να μιλούν για αυτό, αλλά λόγω των πιέσεων από τις Βρυξέλλες, κυρίως, και από το Βερολίνο, μιλούν λιγότερο γι'αυτό. Εσείς ως μέλος της αντιπροσωπείας έχετε την πρόθεση να θέσετε αυτό το θέμα;

Απ.: Κοιτάξτε τι συμβαίνει, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικό της πλαίσιο δυνατοτήτων. Και πρέπει πάντα να θέτουμε στον εταίρο μας τέτοια ερωτήματα τα οποία μπορεί να ανταποκριθεί.

Αντιλαμβάνομαι τη επιθυμία της ελληνικής ηγεσίας, να γίνει πιο ευνοϊκό το καθεστώς της αμοιβαίας συνεργασίας μας, το οποίο σήμερα περνάει δύσκολες στιγμές. Φυσικά οι Έλληνες συνάδελφοί μας θα θέσουν τα θέματα ώστε στις κυρώσεις να μην περιλαμβάνονται ορισμένα αγροτικά προϊόντα, διότι στη Ρωσία πάντα υπήρχε ζήτηση για τα ελληνικά αγροτικά προιόντα. Φυσικά, και εμείς θα θέσουμε, επίσης, μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις, αλλά ξέρετε, θα το επαναλάβω, εξακολουθεί να υπάρχει ένα πλαίσιο δυνατοτήτων, και είναι πολύ δύσκολο οι Έλληνες εταίροι μας να μπορέσουν να το σπάσουν, αν και, όπως λένε, όλα είναι πιθανά.

Μιλήσατε για το γεγονός ότι την εποχή του Καποδίστρια πριν από 190 χρόνια υπήρξαν 1800 ελληνικές επιχειρήσεις, όντως ήταν έτσι. Αλλά θέλω να σας πω για τη Γερμανία σήμερα που κρατάει μια αρκετά σκληρή στάση, και, δυστυχώς, η παράταση των κυρώσεων έγινε χωρίς καμία συζήτηση, στη Ρωσία δραστηριοποιούνται έξι χιλιάδες γερμανικές επιχειρήσεις.

Οπότε, όποιος θέλει να βρει μια λύση, ό ποιος θέλει να βρει ευκαιρία για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στις νέες προτεινόμενες συνθήκες, πάντα βρίσκει μια λύση.

Νομίζω ότι αυτό θα είναι ένα θέμα συζήτησης σε μια επόμενη συνάντηση κορυφής το Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις πολλά μπορούν να γίνουν αρκεί να υπάρχει καλή θέληση. Κυρώσεις είναι εύκολο να επιβάλλει κανείς, το δύσκολο είναι να βγεί από αυτές.

Αλλά ελπίζω ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει.

Ερ.: Η τελευταία ερώτηση είναι πολύ λεπτής σημασίας από την άποψη ότι η Ρωσία, εμφανιζόμενη στη Συρία από το τέλος του Σεπτεμβρίου, έχει αλλάξει το τοπίο αυτής της κρίσης, και βλέπουμε τώρα ότι, εκεί όπου όλοι μιλούσαν μανιακά ότι η μόνη προϋπόθεση για να λυθεί το πρόβλημα, είναι να φύγει ο Πρόεδρος  Άσαντ, τώρα κανείς δεν μιλάει γι 'αυτό. Αντίθετα, όσο και να κλείνουν τα μάτια τους, όλοι κατανοούν ότι δεν υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα χωρίς τη Ρωσία. Αυτό το θέμα αφορά και την Ελλάδα, διότι είναι θέματα ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Και η μόνη χώρα η οποία δεν συμμετέχει στον τομέα της ειρήνευσης είναι η Τουρκία. Η Τουρκία είναι και ο γείτονάς μας και φίλος-εχθρός μας. Πως θα μπορούσε η Ρωσία να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα, δεδομένου ότι δέχτηκε πισώπλατο κτύπημα από το καθεστώτος Ερντογάν?

Απ.: Όπως ξέρετε, οι σχέσεις μας με την Τουρκία ήταν αρκετά καλές, και αναπτ ύσσονταν εντατικά. Και η τραγωδία που συνέβη, και πιστεύω ότι ήταν πραγματικά μια τραγωδία, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ρωσικό αεροπλάνο, αυτό έχει αλλάξει πολλά πράγματα, διότι ήταν τόσο παράλογο. Ηταν μαχαιριά στην πλάτη από την τουρκική πλευρά, όπως το είπατε. Ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε, σήμερα, οικοδομώντας σχέσεις με την Ελλάδα, και λαμβάνοντας πολύ μεγάλη ευθύνη, παίρνοντας έναν βασικό ρόλο στο συριακό διακανονισμό, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι στην περιοχή, όπου τα σύνορα είναι αρκετά διαφανή, αν μιλάμε για τα σύνορα ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία, όπου υπάρχουν πολλές διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων της Συρίας, των Κούρδων του Ιράκ των Κούρδων της Τουρκίας, οι οποίοι έχουν πολύ σοβαρή πολιτική δύναμη, φυσικά και, η Ρωσία κατανοεί το βάρος της ευθύνης. Είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα η Ρωσία έχει καταφέρει στην ουσία ώστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν σε διάλογο μαζί μας σχετικά με το συριακό διακανονισμό. Έχουμε ακόμη διαφορές απόψεων για πολλά θέματα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εσωτερική πολιτική ρύθμιση, αλλά παρ'όλα αυτά είναι σαφές ότι ένα από τα μέρη στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την εσωτερική διευθέτηση στη Συρία θα είναι ο Μπασάρ αλ- Άσαντ και η σημερινές συριακές αρχές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι δύσκολο να πει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση είναι παράνομη ή ότι αυτή δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη Συρία.

Εννοείται ότι οι πρόσφυγες άρχισαν να επιστρέφουν στους τόπους όπου ζούσαν — αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο. Και σήμερα, βεβαίως, αυτή η χώρα χρειάζεται μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

Μέχρι τώρα, όπως παρατηρούμε, η Τουρκία κρατάει μια ιδιαίτερη στάση για μια σειρά από ζητήματα, και η στάση αυτή δεν συμβάλει στην εσωτερική διαδικασία που εξελίσσεται στη Συρία.

Μέχρι τώρα η Τουρκία παίζει, κατά τη γνώμη μου, ένα πολύ αρνητικό ρόλο στις διαδικασίες του συριακού διακανονισμού. Χρειάζεται κάποιος χρόνος ώστε η σύγκρουση αυτή να αλλάξει, αλλά μέχρι στιγμής δεν καταλαβαίνω πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα θα μπορέσει να γίνει αυτό.