ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσκόπηση: Στην Ουκρανία μέσα σ ένα χρόνο μειώθηκε ο αριθμός όσων υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ
© Sputnik/Mikhail Markiv
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση: Στην Ουκρανία μέσα σ ένα χρόνο μειώθηκε ο αριθμός όσων υποστηρίζουν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Σχεδόν το 50% των Ουκρανών ασπάζεται το στρατιωτικό δόγμα της Ουκρανίας που προσβλέπει στη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, εν αντιθέσει με το 35% που τάσσεται κατά.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενήργησε το Ινστιτούτο Γκαρσένιν, τα οποία παρουσιάσθηκαν την Παρασκευή ενώπιον των δημοσιογράφων, έδειξε ότι, το ποσοστό των Ουκρανών που τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μειώθηκε κατά 7%, σε διάστημα ενός έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, εάν την παρούσα στιγμή γίνονταν δημοψήφισμα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, το 47,1% θα ψήφιζε υπέρ της ένταξης στην Συμμαχία, ενώ πριν ένα χρόνο το ποσοστό αυτό έφθανε στο 54,1%.

Παράλληλα, κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ θα ψήφιζε το 35,4% (το 2015-το 33,1%). Επίσης, στην ανατολική και νότιο Ουκρανία περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ τάχθηκε το 55,8 και 59,2%, αντίστοιχα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 8 έως 17 Φεβρουαρίου, ρωτήθηκαν 2.000 άνθρωποι ηλικίας 18 και άνω, ενώ το περιθώριο λάθους δεν υπερβαίνει το 2,2%.

Η Βουλή της Ουκρανίας τον Δεκέμβριο του2014 εισήγαγε τροπολογίες σε δύο νόμους, παραιτούμενη από το καθεστώς της μη ένταξης σε στρατιωτικούς συνασπισμούς. Το νέο στρατιωτικό δόγμα προβλέπει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, έως το 2020 η Ουκρανία πρέπει να εναρμονίσει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις της με τις δυνάμεις των χωρών μελών της Συμμαχίας. Στα μέσα Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου Πιότρ Παρασένκο στις Βρυξέλλες, υπεγράφη ο «οδικός χάρτης» μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ στον τομέα της αμυντικής τεχνολογικής συνεργασίας.

Ο Πρώην Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι για να ενταχθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία, πρέπει να πληροί μια σειρά κριτήρια, για την υλοποίηση των οποίων θα απαιτηθεί παρά πολύς χρόνος. Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες, θεωρούν, ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ τα επόμενα 20 χρόνια. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει επίσης ότι για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκής Ένωση ή στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα χρειασθεί 20 ή 25 χρόνια.

Πηγή: www.ria.ru