ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Ελλάδα η Αντζελίνα Τζολί
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην Ελλάδα η Αντζελίνα Τζολί

Στην Αθήνα βρίσκεται η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί, για να επισκεφτεί χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης της ήταν το λιμάνι του Πειραιά, όπου η Αντζελίνα Τζολί συνάντησε, μέσα σε κοντέινερ, μία οικογένεια Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι τής περιέγραψαν τους λόγους για τους οποίους έφυγαν από την πατρίδα τους και της μίλησαν για το ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα. Στη συνέχεια, η δημοφιλής ηθοποιός συνομίλησε με πρόσφυγες που την περίμεναν έξω από το κοντέινερ. Μία πρόσφυγας από τη Συρία μόλις την αντίκρισε ξέσπασε σε κλάματα και, όπως περιέγραψε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Τζολί τής χάιδεψε τα χέρια και αγκάλιασε το δύο μηνών ανιψάκι που κρατούσε στην αγκαλιά της.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης της διάσημης ηθοποιού ήταν το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα. Η κ. Τζολί, αφού ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου, βρέθηκε στον παιδότοπο για να γνωρίσει μερικά από τα παιδιά που διαμένουν εκεί. Στη συνέχεια, είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τέσσερις γυναίκες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από τη Συρία και μια από το Ιράν, που έχουν έρθει προσωρινά στην Ελλάδα, έχοντας ως τελικό τους προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζουν ήδη οι σύζυγοί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τζολί τούς ρώτησε για το ταξίδι τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, και η ίδια τους είπε ότι καταλαβαίνει τον πόνο τους και ότι θα ήθελε και εκείνη να είναι τα σύνορα ανοιχτά για αυτούς. Επίσης, μια γυναίκα-πρόσφυγας την πλησίασε κλαίγοντας και τής διηγήθηκε ότι προσπάθησε να περάσει τα σύνορα χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί πρόσφυγες, και κυρίως παιδιά, την πλησίασαν θέλοντας να τραβήξουν φωτογραφίες από την επίσκεψή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ