ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Πατριάρχης Κύριλλος εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους
© Sputnik/Sergey Pyatakov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Πατριάρχης Κύριλλος εγκαινίασε έκθεση φωτογραφίας για τα μοναστήρια του Αγίου Όρους

Έκθεση φωτογραφίας για τα μοναστήρια στο Άγιο Όρος εγκαινίασε την Τετάρτη στη Μόσχα ο Πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος, με αφορμή τον εορτασμό το 2016 στη Ρωσία, της 1000ης επετείου παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Αγιον Όρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση αυτή θα παρουσιασθεί στην αθωνική χερσόνησο τέλη της άνοιξης.

Ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εγκαινίασε την Τετάρτη στο Μουσείο του Πατριαρχείου φωτογραφική έκθεση θρησκευτικής τέχνης με τίτλο: «Υπό την προστασία της Παναγίας: καθημερινή ζωή των μοναστηριών του Αγίου Όρους»,  αφιερωμένη στην 1000η επέτειο της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.

Ρώσοι μοναχοί γύρισαν ταινία για το Άγιον Όρος
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 φωτογραφίες, όπου απεικονίζονται η καθημερινή ζωή των μοναχών στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, οι εορτασμοί, η άγρια φύση και ζωή της ελληνικής χερσονήσου. Αρκετές φωτογραφίες αναπαράγουν μοναδικές εικόνες της Ρωσικής Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, που καλλιτεχνήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα με αρχές του 20ού. Όλες σχεδόν τις φωτογραφίες έχει τραβήξει ο Έλληνας φωτογράφος Κώστας Ασήμης.

«Ο Άγιο Όρος υπήρξε μία από τις πηγές της Ρωσικής Ορθοδοξίας, μοναδική βάση για την ανάπτυξη του ρωσικού μοναχισμού. Ξέρουμε ότι οι πρώτοι  μοναχοί που εγκαταστάθηκαν στο Κίεβο, και όχι μόνο στο Κίεβο, ήταν αθωνίτες μοναχοί, Ρώσοι, που αγκάλιασαν και μετέδωσαν τη μοναστική παράδοση του Αγίου Όρους», είπε κατά την τελετή των εγκαινίων ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Όπως είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος, τα έργα που εκτίθενται στο μουσείο θα αποτελέσουν «το χρυσό απόθεμα αντικειμένων που σχετίζονται με το Άγιο Όρος», ενώ η προοπτική μέσω της οποίας απεικονίζονται τα μοναστήρια, δημιουργεί συχνά την αίσθηση στον προσκυνητή ότι τα βλέπει για πρώτη φορά.

«Θα ήθελα όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να δουν αυτήν την έκθεση, διότι σήμερα το Αγιον Όρος κατέχει σημαντική θέση στη ζωή του λαού μας, της Εκκλησίας μας, του μοναχισμού μας. Θα ήθελα τα εκθέματα αυτά να δώσουν τη δυνατότητα να κατανοήσει και να αισθανθεί ο καθένας τη σημασία του Αγίου Όρους για τη Ρωσία, για ολόκληρη την ιστορία της Ρωσίας, καθώς και για τον καθένα που συνδέεται με την Ορθόδοξη Εκκλησία», πρόσθεσε ο  προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το 2016 γιορτάζεται επίσημα στη Ρωσία η 1000ή επέτειος της παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εκδήλωση αυτή μπορεί να παρουσιασθεί στη χερσόνησο στα τέλη της άνοιξης.

Το Αγιον Όρος είναι μία χερσόνησος στη βορειοανατολική Ελλάδα. Πρόκειται για μία μεμονωμένη αυτοδιοικούμενη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, με επίκεντρο την πόλη Καρυές. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία προσκυνήματος στον Ορθόδοξο κόσμο, όπου διατηρείται ανέπαφος ο αρχαίος μοναστικός τρόπος ζωής.

Πηγή: www.ria.ru