ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Γιακούτσκ μελετούν τον ιστό δέρματος ενός σκύλου που έζησε πριν 12.500 χρόνια
© Sputnik/Vladimir Astapkovich
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Γιακούτσκ μελετούν τον ιστό δέρματος ενός σκύλου που έζησε πριν 12.500 χρόνια

Στην περιοχή Ουστ-Γιάνσκ της Γιακουτίας βρέθηκαν σκελετικά υπολείμματα με ιστό δέρματος δύο κουταβιών, που έζησαν πριν από περίπου 12.450 χρόνια. Του πρώτου βρέθηκαν το 2011 και του δεύτερου — το 2015, σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο που εντοπίσθηκαν τα υπολείμματα σκελετού και ιστών του πρώτου. Οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει την μελέτη του "δείγματος" του πρώτου κουταβιού και έχουν αρχίσει να μελετούν το "δείγμα" του δευτέρου. 

Κατά την αυτοψία, οι επιστήμονες πήραν δείγματα ιστών για πραγματοποιήσουν μικροβιολογικές, παρασιτολογικές και άλλου είδους εξετάσεις. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι, ο εγκέφαλος του ζώου έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και ευελπιστούν να μπορέσουν να τον αφαιρέσουν για τα τον μελετήσουν.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το εύρημα μας είναι σε καλή κατάσταση. Συνήθως ο εγκεφαλικός ιστός αφυδατώνεται γρήγορα, αλλά, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε μια απώλεια της τάξης του 30%, ενώ το υπόλοιπο τμήμα διατηρήθηκε. Εξεπλάγην, φέρεται να δηλώνει στην ιστοσελίδα   ο καθηγητής της φυσιολογίας και ανατομοπαθολογίας, επεμβατικής χειρουργικής,   τοπογραφικής ανατομίας και ιατροδικαστικής Νταρίμα Γκαρμάγιεβα.

Μια αυτοψία πραγματοποιήθηκε παρουσία επιστημόνων του Βορειονατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστήμιου, του Βορειοδυτικού κρατικού ιατρικού Πανεπιστημίου,  του Βασιλικού ισντιτούτου φυσικών επιστημών του Βελγίου και του Γεωολογικού Ινστιτούτου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

Πηγή: www.ria.ru