ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημοσκόπηση: Τα δύο τρίτα των Ρώσων τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα
© Sputnik/Yuriy Strelets
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσκόπηση: Τα δύο τρίτα των Ρώσων τάσσονται υπέρ της επανεκλογής του Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ρώσων επιθυμούν την επανεκλογή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο ίδιο αξίωμα για άλλη μία θητεία, αναφέρει το ερευνητικό κέντρο Λεβάντα, βάσει των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας.

Αυτή η απάντηση δόθηκε από το 65% των ερωτηθέντων, ενώ πριν από ένα χρόνο έτοιμο να ξαναψηφίσει τον Πούτιν δήλωνε το 57%.

Περίπου το ένα τέταρτο των Ρώσων (22%) εξέφρασε την άποψη ότι σε δύο χρόνια από σήμερα κάποιος άλλος θα αναγορευθεί πρόεδρος της Ρωσίας. Ένα χρόνο πριν, αυτή η άποψη υποστηριζόταν από το 25% των ερωτηθέντων.

Απατώντας στο ερώτημα αναφορικά με τα θετικά χαρακτηριστικά του σημερινού προέδρου, οι Ρώσοι κατατάσσουν στην πρώτη θέση την εμπειρία του στην πολιτική αρένα (33%). Ακόμη, το 31% κάνει λόγο για την ενεργητικότητά του ηγέτη του κράτους. Ένα τέταρτο των πολιτών (25%) αναγνωρίζουν ότι ο πρόεδρος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας.

Αναφερόμενοι στη διάθεσή τους απέναντι στον πρόεδρο, το 30% των ερωτηθέντων εξέφρασαν τη συμπάθειά τους προς εκείνον, το 8% των πολιτών θαυμάζουν τον ηγέτη της χώρας, το 15% τον αντιμετωπίζει με ουδετερότητα, ενώ στο 4% των ερωτηθέντων ο Πούτιν προκαλεί αρνητικά συναισθήματα.

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης τέθηκε και το ερώτημα για το περιώνυμο ντοκιμαντέρ με θέμα την προσωπική περιουσία του Πούτιν, το οποίο προβλήθηκε από το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BBC. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (68%) δηλώνουν ότι δεν έχουν ακούσει τίποτε για την εν λόγω παραγωγή, 29% λένε ότι έχουν διαβάσει ή ακούσει γι' αυτήν, αλλά ότι δεν την έχουν παρακολουθήσει, ενώ μόλις το 3% αναφέρουν ότι την παρακολούθησαν.

Σύμφωνα με την άποψη του 32% των ερωτηθέντων, οι οποίοι δηλώνουν εξοικειωμένοι με τη δουλειά των Άγγλων δημοσιογράφων, αυτό το ντοκιμαντέρ αποτελεί εχθρική προπαγάνδα, στοχευμένη εναντίον ολόκληρης της Ρωσίας. Το 22% των ερωτηθέντων υποθέτουν ότι πρόκειται για απόπειρα δυσφήμισης, η οποία αγγίζει προσωπικά τον Πούτιν.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 11-14 Μαρτίου του 2016 σε δείγμα 1.600 ατόμων από 48 περιοχές της χώρας. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δεν υπερβαίνει το 3,4%.

Πηγή: RIA.ru