ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεκαεπτά ρωσικά πανεπιστήμια στον δείκτη κατάταξης πανεπιστημίων QS  το 2016
© Sputnik/Grigoriy Sisoev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεκαεπτά ρωσικά πανεπιστήμια στον δείκτη κατάταξης πανεπιστημίων QS το 2016

Στον διεθνή πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων QS, του 2016, για 28 διδακτικά αντικείμενα, κατατάχθηκαν 17 ρωσικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του " Η Ρωσία σήμερα". Φέτος μπήκαν επτά επιπλέον ρωσικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά,  και δύο Ωδεία.  

Για πρώτη φορά φέτος στην διεθνή κατάταξη μπήκε και η κατεύθυνση που αφορά την Τέχνη την μουσική, το μπαλέτο και το θέατρο. Μεταξύ αυτών το κρατικό Ωδείο της Μόσχας "Τσαϊκόφσκι", κατατάχθηκε στην 27 θέση στον κόσμο, και το Ωδειο της Αγίας Πετρούπολης, Ριμσκι-Κορσακόφ, στην 47 θέση.

Πώς θα εισαχθείτε σε ρωσικό ΑΕΙ

Στην πρώτη θέση στην κατεύθυνση των Τεχνών, βρίσκεται η Τζούλιαν Σκουλ (ΗΠΑ), στη δεύτερη το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το τμήμα Μουσικής και παραστατικών τεχνών, και στην τρίτη το Βρετανικό  Ρόγιαλ Κόλλετζ οφ Μούζικ.  

Πρώτη θέση στην κατάταξη σ' αυτή την κατεύθυνση πήρε Juilliard School (ΗΠΑ), το δεύτερο — το Πανεπιστήμιο της Βιέννης Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών (Αυστρία), και το τρίτο — το Royal College of Music (UK).

Η έκτη έκδοση της αντικειμενικής αξιολόγησης του QS (διεθνής πίνακας κατάταξης πανεπιστημίων), περιέχει 42 διδακτικές ενότητες, καθιστώντας τον έτσι, τον μεγαλύτερο του είδους στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ για να εισέλθουν πανεπιστήμια στη λίστα αυτή πρεπει να βρίσκουν "εφαρμογή" τέσσερα κριτήρια:η γνώμη της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι καθηγητές, ο δείκτης βιβλιογραφικών παραπομπών και ο δείκτης επιστημομετρικών Hirsch.

"Επαναβεβαιώθηκε η θέση μας στον τομέα της φυσικής και όσων συμμετέχουν στο έργο "5-100" του πανεπιστημίων της Μόσχας(НИЯУ МИФИ) και του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νοσοβιμπίρσκ (НГУ), στην κατάταξη των επιμέρους θεμάτων", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Επιστημών,  Αλεξάντρ Παβάλκο.

Την καλύτερη θέση — 17η στον κόσμο- μεταξύ των ρωσικών πανεπιστημών κατέχουν το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, στον τομέα της γλωσσολογίας από την 35η που ήταν πέρυσι. Επίσης, το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας κατατάχθηκε στην 27η θέση στον τομέα της φυσικής και της αστρονομίας και στην 33η στα μαθηματικά. Επίσης,  το κρατικό πανεπιστήμο της Μόσχας συγκαταλέγεται στις κορυφαίες θέσεις των 100 καλυτέρων πανεπιστημίων του κόσμους σε άλλους εννέα τομείς, μεταξύ των οποίων η χημεία, η μηχανική, η  φιλοσοφία, η πολιτική και η αρχαιολογία.

Την θέση του στον διεθνή πίνακα ενισχύει και το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο συγκαταλέγεται 26ο στον τομέα που μελετά την εξόρυξη των  ορυκτών, ενώ μπήκε και στην λίστα των κορυφαίων 100, στον τομέα της γλωσσολογίας. Στην ίδια λίστα, στους τομείας της φυσικής και της αστρονομίας, συγκαταλέγονται επίσης, το Εθνικό πυρηνικό ερευνητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας (НИЯУ МИФИ) και το Πανεπιστήμιο του Νοσοβιμπίρσκ (НГУ).

Παραδοσιακά, στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται τα αμερικανικά πανεπιστήμια του Χάρβαντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΜΙΤ) με  24 διδακτικά αντικείμενα.

Πηγή: www.ria.ru