ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την πρόγνωση της συμπεριφοράς των πετρωμάτων
© Sputnik/Ramil Sitdikov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την πρόγνωση της συμπεριφοράς των πετρωμάτων

Οι επιστήμονες του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (МГУ) ανέπτυξαν μια νέα μαθηματική μέθοδο για την πρόγνωση της συμπεριφοράς των εδαφών κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, η οποία μπορεί να αυξήσει την ακρίβεια των προγνώσεων τής συμπεριφοράς των ορυκτών μεταλλευμάτων κατά τη διεξαγωγή εξορυκτικών εργασιών στα ορυχεία και να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ατυχήματος σ' αυτές, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη από την εταιρεία «Uralkali».

Η ανάπτυξη της μεθόδου έγινε με την υποστήριξη της εταιρείας παραγωγής ποτάσας, υπό τη διεύθυνση του δόκτορος φυσικομαθηματικών επιστημών, καθηγητή Αλεξέι Σαμάγιεφ. Στη μεθοδολογία υπολογίζονται παράλληλα και τα «ελαστικά» και τα «υφέρποντα» χαρακτηριστικά της επιφάνειας ενός πετρώματος με περίπλοκη διαστρωματική δομή, όπως, για παράδειγμα, στα ορυχεία εξόρυξης ποτάσας.

«Το νέο μαθηματικό μοντέλο πιθανώς θα επιτρέψει την εφαρμογή της ‘'θεωρίας του ερπυσμού'', με στόχο την πρόγνωση της συμπεριφοράς των ετερογενών περιβαλλόντων μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της ακρίβειας των προγνώσεων της συμπεριφοράς των μεταλλευτικών σωμάτων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διεξαγωγή των εξορυκτικών εργασιών στα ορυχεία ποτάσας», επισημαίνει η εταιρεία «Uralkali».

Ο διευθυντής ανάπτυξης της μαθηματικής μεθόδου δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι η νέα προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο κατά την εξόρυξη ποτάσας, αλλά και σ' άλλους τομείς εξόρυξης, όπως για παράδειγμα στην εξόρυξη κάρβουνου. «Εφ' όσον οι πηγές κάρβουνου διαθέτουν παρόμοια διαστρωματική δομή, τότε, σε θεωρητικό επίπεδο, η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σ' αυτές», είπε ο Σαμάγιεφ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η εισαγωγή της μεθοδολογίας δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Αρκούν ένας υπερ-υπολογιστής και μια ομάδα προγραμματιστών. Ωστόσο, για τη διεξαγωγή του πειράματος για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων χρειάζονται 200 ημέρες, ενώ πέρα απ' αυτό είναι απαραίτητη η μεταφορά των δεδομένων για τη μεταβολή των ιδιοτήτων των πετρωμάτων σε μακροπρόθεσμη χρονική περίοδο. Παρ' όλα αυτά, η εφαρμογή της θεωρίας θα επιτρέψει την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας ατυχήματος στα ορυχεία.

«Τα αποτελέσματα της σύγκρισης των υπολογισμών των ρίσκων, τα οποία προέκυψαν σύμφωνα με αυτό το μοντέλο και με το μοντέλο της πιο απλής μέτρησης κατά μέσο όρο των χαρακτηριστικών των πετρωμάτων, αποδεικνύουν τις διαφορές στις σημασίες των παραμέτρων, βεβαίως όχι σε ποσοστά, αλλά σε αριθμό φορών. Δηλαδή, εκεί όπου το απλοποιημένο υπολογιστικό μοντέλο μάς λέει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, η νέα θεωρία είναι σε θέση να προβλέψει το αποτέλεσμα του πιθανού ατυχήματος ή του ατυχούς περιστατικού», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Πηγή: www.ria.ru