ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν αλόγιστα τις ηλεκτρονικές συσκευές παίζουν χειρότερα
© Sputnik/Sergey Rasulov
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιούν αλόγιστα τις ηλεκτρονικές συσκευές παίζουν χειρότερα

Επιστήμονες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο «Λομονόσοφ» της Μόσχας πραγματοποίησαν έρευνες, μέσω των οποίων διαπίστωσαν τη σχέση της φυσικής προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών με τις νοητικές τους δυνατότητες. Ετσι, έφτασαν στο συμπέρασμα ότι η αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων και άλλων παρόμοιων συσκευών μπορεί να επιδράσει αρνητικά στις αθλητικές τους επιδόσεις, αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου που εξεδόθη από το ΚΠΜ.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν την αλλαγή στη διάθεση των ποδοσφαιριστών μέσα από τη διαδικασία εκτέλεσης ασκήσεων αεροβικών και αναεροβικών ικανοτήτων, οι οποίες εστίαζαν σε παραμέτρους όπως η προσοχή, η βραχύχρονη μνήμη, τα αντανακλαστικά και ο συντονισμός. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους παρουσιάστηκαν αυτόν το Μάρτιο σε διεθνές συνέδριο στη γαλλική Βαλενσιέν.

«Οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν πολύ καλή φωτογραφική μνήμη και μη αναπτυγμένη προσοχή μπορούν να επιτύχουν υψηλές αθλητικές επιδόσεις λόγω των αναπτυγμένων αναεροβικών ικανοτήτων τους. Είναι, δηλαδή, σε θέση να εκτελέσουν «εκρηκτικές» υψηλής ταχύτητας ενέργειες. Παρατηρείται επίσης η αντίθετη διασύνδεση: ο ποδοσφαιριστής θα μπορέσει να υποκαταστήσει τη χαμηλή του ταχύτητα κίνησης στο γήπεδο, αναπτύσσοντας την προσοχή του», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές έφτασα στο συμπέρασμα ότι για την αύξηση των αθλητικών επιδόσεων η φωτογραφική μνήμη πρέπει να αναπτύσσεται από τους γρήγορους αθλητές, δηλαδή τους επιθετικούς και τους εξτρέμ.

Γι' αυτόν το λόγο, οι παίκτες δεν πρέπει να κάνουν υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, αφού εξαιτίας αυτής τους της ενασχόλησης αναπτύσσουν «σωληνοειδή όραση», η οποία λειτουργεί αντίθετα προς την περιφερειακή.

Πλέον, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ψυχολόγοι από το Κρατικό Πανεπιστήμιο ‘'Λομονόσοφ'' της Μόσχας σκοπεύουν να διενεργήσουν σχετικά τεστ σε διαφορετικές περιόδους της αγωνιστικής σεζόν, καθώς και να περιγράψουν τα βασικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και την ειδικότητά τους». 

Πηγή: www.ria.ru