ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστήμονες μελέτησαν εγκέφαλο σκύλου, o οποίος έζησε σχεδόν 12,5 χιλιάδες χρόνια πριν
© Sputnik/Ilya Pitalev
ΘΕΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστήμονες μελέτησαν εγκέφαλο σκύλου, o οποίος έζησε σχεδόν 12,5 χιλιάδες χρόνια πριν

Επιστήμονες μελέτησαν έναν καλά διατηρημένο εγκέφαλο κουταβιού, το οποίο έζησε πριν από περίπου 12.500 χρόνια πριν και ανακαλύφθηκε στην Γιακουτία το 2015, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου (СВФУ).

Στην περιοχή Ουστ-Γιανσκ της Γιακουτίας βρέθηκαν υπολείμματα δύο κουταβιών, τα οποία έζησαν πριν από πάνω από 12 χιλιάδες χρόνια. Το ένα ανακαλύφθηκε το 2011, το δεύτερο το 2015, λίγα μέτρα πιο μακριά από την περιοχή που ανακαλύφθηκε το πρώτο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τα ευρήματα από το πρώτο κουτάβι, και πλέον μελετούν εκείνα του δεύτερου.

Στο Γιακούτσκ μελετούν τον ιστό δέρματος ενός σκύλου που έζησε πριν 12.500 χρόνια
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μηνίγγια είναι καλά διατηρημένα, μέσα στην εσωτερική μορφολογία του κρανίου. Ολο το συγκρότημα που αποτελεί τον εγκέφαλο, μαζί με τα μηνίγγια είναι περίπου 11 γραμμάρια, ενώ κατά το άνοιγμα του κρανίου η κρανιακή κοιλότητα ήταν γεμάτη περίπου κατά 70%.Προς το παρόν, ο εγκέφαλος εκχυλίζεται και περνά τα διαδοχικά στάδια διατήρησης, μέσα σε διαφορετικά διαλύματα. Η μέθοδος της διατήρησης, με κάποιες αλλαγές, είναι μία τεχνική διατήρησης του εγκεφάλου του μαμούθ Γιούκι, που εφαρμόζεται από ειδικούς στο Ινστιτούτο Ανθρωπινής Μορφολογίας, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών —РАН, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας για την μελέτη του σκύλου του Τουμάσκ, Σεργκέϊ Φεντόροφ, μηχανικό έρευνας στο εργαστήριο του Μουσείου μαμούθ (НИИПЭС СВФУ).

Σύμφωνα με τον Φεντόροφ, το μαμούθ Γιούκα είναι το μοναδικό στον κόσμο με διατηρημένο εγκέφαλο, και αυτή η μοναδική ανακάλυψη του κουταβιού στην Γιακουτία, θα είναι η δεύτερη παρόμοια περίπτωση.

Για την μελέτη του εγκεφάλου του κουταβιού, θα συσταθεί ένα ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή ρωσικών, αλλά και ξένων ινστιτούτων.

Κατά τη διαδικασία της τομογραφίας των ευρημάτων του εγκεφάλου, οι γιατροί του ακτινολογικού τμήματος της Κλινικής της Δημοκρατίας, εξέτασαν με προσοχή τον εγκέφαλο μέσω της οθόνης.

«Τα ευρήματα αυτού του είδους των αρπακτικών- μαμούθ είναι εξαιρετικά σπάνια και μπορεί να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόκειται για μουμιοποιημένα λείψανα από το "νεκροταφείο των μαμούθ" του Μπερελέχσκι (έτος ανακάλυψης 1970) —δύο κουτάβια του Τουμάσκ (2011-2015) και δύο λιοντάρια (2015), τα οποία ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Γιακουτίας. Πουθενά αλλού δεν βρίσκεις λείψανα σαρκοφάγων από την εποχή της Πλειστοκαίνου, που να διατηρούνται σχεδόν ανέπαφα, από την άκρη της μύτης έως την άκρη της ουράς", δήλωσε ο Φεντόροφ.

Πηγή: www.ria.ru